Зеленський затвердив додаткові санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших церковників УПЦ МП

Новини
Олігарх Вадим Новинський та Митрополит УПЦ МП, намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) Фото: Youtube LBTV

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо розширення переліку санкцій, які у грудні 2022 року вже були запроваджені стосовно 10 осіб з так званого «церковного санкційного списку» УПЦ МП. Серед них, зокрема, намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) та колишній народний депута, олігарх Вадим Новинський, який має сан протодиякона та є меценатом УПЦ МП.

Відповідний указ №43/2023 разом із рішенням РНБО від 24 січня та доповненням до нього оприлюднено на президентському сайті.

«Відповідно до статті 5 закону України «Про санкції» Рада національної безпеки і оборони України вирішила підтримати внесені Службою безпеки України пропозиції щодо внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заході», – йдеться в рішенні РНБО.

Відповідно з документом, розширені санкції запроваджені проти 10 осіб:

Вадим Новинський – колишній нардеп, клірик УПЦ;
Петро Лебідь – митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври;
Ростислав Швець – митрополит Симферопольський і Кримський Лазар;
Володимир Удовенко – митрополит Феодосійський і Керченський Платон;
В’ячеслав Опанасенко – єпископ Коктебельский Агафон;
Олександр Овсянніков – єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій;
Костянтин Чернишов – єпископ Бахчисарайський Калленік;
Олександр Таранов – архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій;
Олег Іванов – колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей;
Олексій Масленіков – колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф.

У доповненні уточнюється, що тепер стосовно Лебедя, Новинського, а також інших осіб, які у грудні потрапили до «церковного санкційного списк» УПЦ МП, вводиться повний санкційний пакет із 14 типів накладених обмежень терміном на п’ять років. Раніше проти них застосовувалося лише 12 типів обмежень.

Перелік обмежень було розширено за рахунок включення до нього повної заборони на вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції, а також анулювання офіційних візитів, засідань та переговорів з питань укладення договорів чи угод.

Як повідомлялося, 1 грудня 2022 року РНБО запровадила санкції щодо намісника Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя) та колишнього народного депутата Вадима Новинського, а також інших осіб, які є представниками УПЦ МЦ або тісно пов’язані з нею.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.