Польща готова відправити ЗСУ ще кілька десятків танків радянського зразка

Новини
Танк PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Польща готова відправити ЗСУ ще кілька десятків танків радянського зразка на додачу до роти німецьких Leopard 2.

Про це заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький в ефірі канадського каналу CTV News.

Він нагадав, що саме Польща була першою країною, яка поставила Україні 250 радянських танків.

«Наразі ми готові відправити 60 наших модернізованих танків, з них 30 PT-91, а також 14 танків Leopard 2», – заявив він.

Моравецький нагадав союзникам, що Росія може мати кілька тисяч танків, «а за деякими даними – навіть 15 000».

«Якщо ми не хочемо, щоб Україна програла, ми маємо бути дуже відкритими та наполегливими у своїй підтримці», – додав він.

Обіцяна канцлером ФРН Олафом Шольцом рота німецьких танків Leopard 2А6 буде поставлена Україні до кінця березня. Заступник міністра оборони Польщі Войцех Скуркевич переконаний, що постачання польських «Леопардів» Україні відбудеться протягом кількох тижнів.

Уряд Німеччини 25 січня офіційно оголосив про постачання танків Leopard 2A6 Україні та дав згоду на реекспорт цих танків з інших країн.

 Київ протягом багатьох місяців закликав Берлін надати танки, однак німецькі посадовці відкидали ці запити, наголошуючи, що Німеччина не готова ухвалювати відповідні рішення одноосібно і має узгоджувати такі кроки з союзниками, зокрема США.

До останнього часу Вашингтон також відмовлявся постачати Україні свої танки Abrams, посилаючись на складність їхнього обслуговуванні і високу вартість забезпечення роботи. Однак напередодні низка американських ЗМІ повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена цього тижня оголосить про надання Abrams Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.