Помер секретар Новокаховськоі міської ради Дмитро Васильєв, якого російські окупанти півтора місяця тримали в полоні

Новини
Дмитро Васильєв Васильєва Людмила / Facebook

27 січня вранці в Києві помер 54-річний секретар Новокаховськоі міської ради Херсонської області Дмитро Васильєв. За словами його дружини Людмили Васильєвоі, у нього обірвався тромб. Поховають Васильєва в столиці 28 січня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Після окупаціі Новоі Каховки Дмитра Васильєва схопили в полон 16 березня 2022 року. Його тримали до 30 квітня в захопленому росіянами приміщенні Каховського районного відділу поліції в Новій Каховці і схиляли до співпраці. Але він відмовився. Після звільнення він одразу виїхав до Києва.

Дмитро Васильєв народився в Москві. Був помічником народного депутата України Івана Вінника. У 2020 році був обраний до Новокаховськоі міськради від нині забороненої проросійської партії «ОПЗЖ».

Родина Васильєвим є бенефіциарними власниками газети «Нова Каховка».

Прощання з Дмитром Васильєвим відбудеться 28 січня о 14:00 в Києві за адресою: вул. Байкова, 16, мала зала.

Так званому «раднику голови «ДНР», представнику збройного формування РФ, колаборанту Валентину Мотузенку  повідомили про підозру у відданні наказу щодо нелегального ув’язнення 16 березня 2022 року секретаря Новокаховської міської ради Херсонської області Дмитра Васильєва. За цей злочин йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Раніше Валентину Мотузенку повідомили про підозру у відданні наказу про незаконне затримання та ув’язнення журналіста херсонської обласної газети «Новий день» Олега Батуріна 12 березня 2022 року та міського голови Таврійська Миколи Різака 1 квітня 2022 року. 

За інформацією українських слідчих, Валентин Мотузенко є громадянином України, керівником незаконного збройного формування «ДНР» – «батальйону Кальміус», що входить до складу збройних формувань Російської Федерації. Себе Мотузенко називав завжди «атаман Івановіч». Він був активним учасником захоплення будівлі Каховської міської ради і, як повідомляв ЦЖР, особисто представляв у Каховці гауляйтера міста, колаборанта Павла Філіпчука.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.