«Будете перечить – отправим на подвал». Як російські окупанти захоплювали Каховку і хто їм підсобляє

Публікації
Призначений окупантами «гауляйтер» Каховки Павло Філіпчук, прапор рф у центрі Каховки

З 1 квітня через дії російських військових посадовці Каховської міської ради були змушені залишити свої робочі місця. Цього дня до приміщення міськради вдерлися декілька десятків озброєних російських військових, на спинах яких в окупаційну владу в’їхали місцеві колаборанти. Погрожуючи зброєю вони вивели з будівлі міського голову Віталія Немерця. Що відбувалось у місті 1 квітня і в наступні дні нам розповіли свідки та невільні учасники тих подій. Частині з них уже вдалося виїхати на підконтрольну українську територію, частина досі залишається в заблокованій Каховці. Через це ми не можемо озвучити їхні справжні імена.

До 1 квітня, попри окупацію фактично усієї Херсонської області, у Каховці не було ні постійного перебування російських військ.  Життя в Каховці було вкрай тривожним, але для мешканців громади більш-менш розміреним. Однак міська влада з самого початку російського вторгнення вже не могла працювати в звичайному режимі.

«Я вас і місто знаю, ви знаєте мене»

«В умовах воєнного стану вирішувати всі проблеми нам довелося практично «з нуля»: соцзахист, робота закладів охорони здоров’я, освіти, комунальних підприємств, об’єктів торгівлі, автобусні перевезення, робота пекарень і забезпечення їх борошном та дріжджами – всього й не перерахувати! Працювало громадське формування з охорони громадського правопорядку «Щит», за підтримки підприємців ми організовували безоплатні обіди для малозабезпечених. Літні люди, самотні пенсіонери, багатодітні сім’ї, сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, підопічні геріатричного пансіонату та багато інших незахищених людей забезпечувалися продуктовими наборами, підприємці безоплатно роздавали людям молоко, овочі. Виникали величезні проблеми з готівкою, ліками, пальним, забезпеченням магазинів продуктами. Інтернет був дуже слабким, часто люди взагалі лишалися без мобільного зв’язку. Але якось жити ще було можливо. Все змінилось 1 квітня. Перебування в місті стало нестерпним», – розповіла співробітниця міськради Світлана (ім’я змінено).

Жінка згадує, що в п’ятницю, 1 квітня, вона перебувала в будівлі Каховської міської ради. Незадовго до обідньої перерви туди вдерлися озброєні російські військові. Вони заблокували всі виходи і зігнали присутніх чиновників в малій актовій залі на четвертому поверсі.

«Це було близько 11-ої години дня. Військових було кілька десятків. Вони почали нишпорили по всіх поверхах і під дулами автоматів виводили з кабінетів працівників і заводили до малої актової зали. В усіх одразу відібрали мобільні телефони. Нам нічого не пояснювали, час тривожного очікування ніби тягнувся вічність. Міського голови Віталія Немерця та його першої заступниці Галини Гондаревої на той момент на місці не було: вони ще не повернулися з лікарні, де займалися питаннями постачання ліків і продуктів. Згодом Немерця автоматники також завели до зали», – розповіла Світлана.

«Разом із російськими військовими там було декілька цивільних. Серед них – добре відомий ексдепутат Каховської міськради та депутат Херсонської обласної ради попереднього скликання Павло Філіпчук. Першим у залі засідань до нас заговорив чоловік, який представився як «атаман Иванович из Донецка». Він же приїжджав до будівлі Каховської міськради вранці 9 березня разом із «військовим комендантом Нової Каховки» Володимиром Леонтьєвим і місцевим кримінальним авторитетом Віталієм Єфименком.

«Атаман Иванович» – сивий, здоровий чоловік, на вигляд десь біля 60 років заявив нам, що міський голова Віталій Немерець не справляється зі своїми обов’язками, тому має залишити посаду. Представив нам Філіпчука як нового «очільника» міста, «керівника «військово-цивільної адміністрації», чия кандидатура «погоджена на всіх рівнях». Потім він показав у бік Олега Буховця і сказав, що той «призначений» «начальником поліції» Каховки. Присутнім працівникам міськради «атаман Иванович из Донецка» наполегливо запропонував «добре подумати» про своє майбутнє і співпрацювати з новою «владою», у жодному разі не перешкоджати діяльності «новопризначених» осіб, надавати їм всіляку допомогу, аби невирішення якихось цивільних питань з вини будь-кого з чиновників «не перейшло у вирішення проблем військовими», – розповів співробітник Каховської міськради Валентин (ім’я змінено).

Призначений окупантами «гауляйтер» Каховки Павло Філіпчук Фото: investigator.org.ua

За його словами, після проведеної «політінформації» про «визвольну місію росіян» і «ганебність української влади» «атаман Иванович из Донецка» з більшістю автоматників покинув залу засідань.

«Після цього до нас заговорив Павло Філіпчук. Він довго і монотонно розповідав про те, що українська влада та військові покинули місто напризволяще, а він «лише хоче миру і спокою». Казав, що росіяни на Херсонщину прийшли «всерьез и надолго», що скоро вводитимуться російські рублі, російські порядки і правила, тому він запропонував усім присутнім співпрацю. Якщо ж хтось не захоче – тому пригрозив звільненням. Філіпчук сказав, що рішення «очолити» міську владу було «чи не найтяжчим рішенням в його житті». «Россияне предложили мне это и я согласился. Так будет лучше для города. Ведь если бы не согласился я, то они бы поставили кого-то своего и это было бы гораздо хуже для всего города. А так я вас и город знаю, а вы знаете меня. Вместе мы будем работать», – сказав він. Філіпчук пояснив, чому у нас у всіх відібрали мобільні телефони: «Це для вашої безпеки. Бо якщо запис цієї розмови десь випливе, то я не відповідає за наслідки». Після цього новий «мер» перейшов до кабінету міського голови і поодинці викликав до себе на «співбесіду» працівників міськради. Двері зали засідань залишались під охороною людини з автоматом і пройти до туалету можливо було лише під пильним оком «сторожового». Зайти до своїх кабінетів і забрати особисті речі нікому не дозволили, – сказав Валентин.

Окупанти і зрадники

Разом із російськими військовими приміщення Каховської міськради охороняли і місцеві жителі. Наші співрозмовники їх упізнали.

«На першому поверсі Каховської міськради в цей час, разом із російськими вояками стояв син начальника нашого архівного відділу міської ради, колишнього співробітника СБУ Сергія ЗуєваОлександр Зуєв. Хоч хлопець і був із закритим обличчям, ми його впізнали. І тоді ж згадали, як кілька років тому Олександр Зуєв влаштував бійку під час перегляду фільму про Іловайськ у міському палаці культури «Меліоратор». Сам Сергій Зуєв під час представлення нового «мера» був якось в стороні, зайшов до зали пізніше за усіх і до нього, ніби, не чіплялись так, як до всіх інших. По поверхах міськради хазяйновито, з автоматом у руках ходив і давав вказівки воякам місцевий мешканець на прізвисько «Єфім» (Віталій Єфименко). На вулиці, під будівлею міськради разом із Єфімом, також із автоматом в руках посеред білого дня, стояв Ханик (місцевий колаборант Валерій Саїтов, – прим. автора) – дай Боже, щоб ця людина освіти хоч чотири класи початкової школи мала. Отака нині в Каховці «еліта»», – розповів Валентин.

Віталій Єфименко Фото: Facebook Oleh Baturin

Про деталі особистої розмови з Філіпчуком в кабінеті міського голови наші співрозмовники говорять неохоче.

«Філіпчук розпитував особливості роботи кожного конкретного відділу і підрозділу. Попередив, що за першим же дзвінком кожен із нас зобов’язаний явитися до нього. Інакше він пригрозив відправити за нами додому російські БТРи, доставити нас у супроводі військових, а в крайньому випадку «отправить на подвал». Філіпчук попередив, що наступна зустріч з ним відбудеться в понеділок. Запам’яталось, як різко змінилась поведінка моїх колег після цієї зустрічі. Якщо раніше ми могли спілкуватися, ділитися якоюсь інформацією, то тепер усі були дуже перелякані і почали боятися один одного, боятися сказати щось зайве», – сказав Валентин.

Того ж дня, за його словами, всі довідались і про новопризначеного «начальника» місцевого водоканалу – Олега Гаврилюка.

«Цей Гаврилюк одразу після останніх місцевих виборів дуже хотів очолити хоч якесь комунальне підприємство та був досить ображений, що йому не дали жодної посади», – сказав Валентин.

Проте в понеділок зустрічі з самопризначеним «мером» Каховки не відбулась: працівники міськради не вийшли на роботу, бо не мали наміру співпрацювати зі зрадниками. Тож нові «керманичі» «наказали» всім явитися на роботу у вівторок, 5 квітня, о 14:00. Пообіцяли, що ті, хто не захоче співпрацювати з новою владою, зможуть забрати свої особисті речі, здати ключі від кабінетів та йти собі, без подальших переслідувань.

«Перед тим, як зайти до актової зали 5 квітня, ми мусили записатися на першому поверсі. Там стояли якісь перелякані хлопці в цивільному і з наших слів записували наші прізвища, імена, по-батькові, адресу проживання, номер телефону та номер робочого кабінету. Після цього вони пускали всіх до третього поверху, до зали. Поки я йшла коридором, мені кинулися в очі брудні стіни в кабінетах, розкидані на підлозі документи, плями від кави, брудні чашки та порожні пляшки. Через пересування великої кількості озброєних військових, стіни стали брудними. У мене було враження, ніби я потрапила в якийсь свинарник», – розповіла співробітниця Каховської міськради Людмила (ім’я змінено).

На цій зустрічі Павла Філіпчука вже ніхто не представляв. Він став спиною до трибуни і наполегливо порекомендував присутнім негайно вимкнути мобільні телефони або переключити їх у режим «польоту».

«Він «стурбовано» пояснив, що це задля нашої ж безпеки, адже якщо десь «випливе» аудіозапис його промови – то він не відповідає за наслідки. Ми сприйняли його слова як відверту погрозу. Але потім Філіпчук, як по писаному, вкотре заговорив про свій «важкий вибір», «злочинну українську владу» і «вільне волевиявлення» щодо можливості подальшої співпраці з ним співробітниками міськради. Водночас він не зміг відповісти на питання – на чиє ж ім’я писати заяву про звільнення тим, хто не збирається виконувати його вказівки? Того дня нас до робочих кабінетів знову не допустили, особисті речі забрати не дозволили. Запевнили, що всі ті, хто бажає звільнитися, мають по черзі приходити до міськради впродовж наступних четверга та п’ятниці, і знову спілкуватися з Філіпчуком, військовими, передавати свої напрацювання в роботі тим, хто залишиться працювати в міськраді. Постійне зволікання і чергове відтермінування «прощання з колаборантами» морально дуже гнітило. Ми не знали, чого нам чекати», – сказала Людмила.

«Мені та іншим присутнім кинулось в очі, як змінився Філіпчук. Він говорив зовсім не так, як раніше. Відчувалось, що він невпевнений, трохи ніби наляканий, але чітко завчив, що казати. Раніше він поводився зовсім інакше, більш вільно, навіть зухвало. Ми навіть дійшли до висновку з колегами, що з ним, напевно, добре попрацював якийсь психолог і навчив, що йому говорити і як себе поводити. Та абсурдність його слів це не змінювало, ми не в змозі були слухати цей маревний абсурд», – сказав співробітник міської ради Микита (ім’я змінено).

Чоловік звернув увагу, що наприкінці «зустрічі» до Павла Філіпчука підійшов начальник відділу реєстрації міськради Володимир Колушкін та дружньо потиснув йому руку.

«Після «представлення» Павла Філіпчука «мером» Каховки він поїхав на водоканал, де розповів працівникам, що тепер усе в місті працюватиме за російськими законами. Всім робітникам водоканалу він пообіцяв роботу, але попередив, що Росія не в змозі платити таку зарплату як «при Україні». Тому зарплата, мовляв, буде вдвічі меншою. Пізніше я стала свідком розмови між якоюсь жителькою Каховки і військовим, який охороняв від мирних людей міську раду. Ця жінка питала в нього, коли їй заплатять грошову допомогу на її дітей. Він її спитав: «А скільки вам платили?» Вона відповіла: «12 тисяч гривень на місяць». Військовий їй на це заявив: «Ну, 12 тисяч ми не вам не заплатимо, а ось на 2 тисячі гривень ви розраховувати можете»», – розповіла Людмила.

Прапор рф у центрі Каховки Фото: Facebook Oleh Baturin

Ближче до четверга і п’ятниці плани Філіпчука вкотре змінилися: працівникам міськради передали, що з’являтися на роботу їм не потрібно, а особисті речі їм ніхто не віддаватиме.

«Хоча декого з працівників окремо таки викликали – керівницю територіального центру соціального обслуговування, депутатку міськради від партії «Пропозиція» Людмилу Бендеберю, заступницю начальника управління освіти, співробітників управління праці та соцзахисту населення і відділу економіки, заступника міського голови з економічних питань», – сказала Людмила.

«Було вашим – стало нашим»

Після встановлення в Каховці самопроголошеної «влади» життя стало нестерпним, кажуть наші співрозмовники. Центр міста оточили озброєні росіяни у військовій формі. Вони почали повсюди їздити, вдиратися до квартир і будинків, розкрадати майно, викрадати місцевих жителів, катувати їх і погрожувати вбити всіх, хто буде виступати проти дій окупантів. До 1 квітня подібні випадки були, скоріш, поодинокими.

«Виходити до міста стало страшно. Навіть просто вийти до магазина за хлібом стало моторошно. Постійно доводилося озиратися, чи не йде хтось за мною. Мій син-підліток був настільки нажаханий військовими, що вночі уві сні він став кричати. Такого ніколи раніше не було. Стало страшно навіть просто вмикати ввечері і вночі світло в своїй квартирі: росіяни роз’їжджали на своїй військовій техніці і світили своїми ліхтариками по будинках, дивилися у вікна. Багато хто не витримав цього і почав виїжджати. Нам теж вдалося виїхати», – розповіла жителька Каховки Ганна (ім’я змінено).

Одразу ж після встановлення самопроголошеної «влади» в Каховці російські терористи жорстко розігнали людей, які 3 квітня поверталися з мирного мітингу. Вони оточили квартал на центральній вулиці Соборності і почали кидати в натовп світлошумові гранати і стріляти по беззбройних людях гумовими кулями. Кілька каховчан були важко поранені.

Разом із Павлом Філіпчуком свій контроль над підприємствами почали встановлювати інші колаборанти. Валерія Саїтова, кримінального «авторитета» («Ханик») «призначили» «директором» каховського центрального ринку. Він одразу ж узяв під свій контроль продаж так званої російської «гуманітарки», а також низькоякісних і дуже дорогих російських та білоруських продуктів і цигарок, які заполонили місцеві прилавки.

Валерій Саїтов Фото: Facebook Oleh Baturin

Серед інших колаборантів мешканцями Каховки були помічені підприємці Віталій Сухомлін і Андрій Злобін. «Начальницею» управління освіти міськради окупанти «призначили» Ірину Махньову, власницю торговельних точок з продажу португальського взуття . Остання почала свою діяльність з погроз вчителям і адміністраціям освітніх закладів.

 Ірина Махньова Фото: Facebook Oleh Baturin

У першу чергу новопризначена «влада» міста почепила на Набережній величезний російський прапор, причепурила пам’ятники, присвячені так званій «великій вітчизняній війні» і почала готувати сценарій масових гулянь до «дня побєди» 9 травня. Ще місцеві колаборанти «віджали» Каховське АТП-16506 у їхніх законних власників, розграбували місцеве підприємство з продажу сільгосптехніки «ПетроНік» і склади з паливно-мастильними матеріалами, привласнили мережу аптек «Лювіна», де почали продавати завезені з Криму ліки сумнівної якості.

«Лише днями мені вдалося зайти до мого робочого місця в міській раді. Я там нічого не впізнав: всі мої особисті речі нові «керманичі» викинули в смітник. В управлінні праці та соцзахисту вони знищили безліч документів: їх розірвали і розкидали просто по підлозі. По всій міськраді ходять бандитського вигляду чоловіки у футболках і «керують». Все, що вони можуть – це «керувати» і руйнувати», – на умовах анонімності поділився враженнями від побаченого співробітник Каховської міськради.

У багатьох наших співрозмовників з Каховки виникає питання: чому російські окупанти «призначили» тут свого керманича, а в сусідній Новій Каховці досі продовжує керувати міський голова Володимир Коваленко? Нехай навіть номінально, бо там теж є свій російський гауляйтер – Володимир Леонтьєв.

За словами одного зі співрозмовників, у нього склалося враження, що ініціатором «призначення» в крісло мера Павла Філіпчука був він сам. Цю версію  підтверджують і в СБУ. Як вказано в оприлюдненому повідомленні про підозру Філіпчуку у державній зраді, 1 квітня 2022 року самопроголошений «мер» «домовився з окупаційними військами рф про силове забезпечення йому умов для керівництва м. Каховки, в тому числі, за рахунок збройного примушування органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств до визнання Філіпчука новим керівником міста».

Проте щось у нього одразу ж пішло не так. Переважна більшість співробітників Каховської міськради відмовились співпрацювати з самопроголошеним «мером» і почали виїжджати з міста. На людей не подіяли його погрози, заяви, що всіх незгодних він примусить написати заяви про звільнення і «відправить на підвал».  7 квітня про свій виїзд з Каховки  повідомив і  міський голова Немерець.

«Через те, що я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї сім’ї та мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає. Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію, – написав Віталій Немерець на своїй сторінці у Facebook.

Відтак  після свого «призначення» Павло Філіпчук довгий час сидів у будівлі міськради сам, в оточенні десятків російських військових, які охороняли його від мирних жителів. 
«Попри те, що деякі люди погоджуються співпрацювати з окупантами, досі у Філіпчука великі проблеми з кадрами. Сам же він ні на що не здатний. Крім того, щоб красти гроші і споживати наркотики Філіпчук більше нічого не вміє», – каже співробітник Каховської міськради, якому вдалося виїхати з міста.