У Чехії на виборах президента переміг колишній голова військового комітету НАТО Петр Павел

Новини
Петр Павел з дружиною Євою виходять з виборчої дільниці під час другого туру президентських виборів. 27.01.2023 Фото: Reuters

У Чехії завершилося голосування у другому турі на президентських виборах. За підсумками підрахунку більш ніж 99% голосів перемогу отримав генерал у відставці, колишній голова військового комітету НАТО Петр Павел, який підтримує Україну. Він вступить на посаду у березні.

Про це повідомляє Радио Свобода.

Павел набрав понад 58% голосів, його суперник у другому турі колишній прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш – менше 42%.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала вже привітав Петра Павела з перемогою, як і глави деяких сусідніх з Чехією держав – зокрема, Словаччини та Австрії. Вступ на посаду нового президента відбудеться на початку березня після інавгурації.

Переможець змінить у празькому Граді Мілоша Земана. Його довгий час вважали одним із найбільш проросійськи налаштованих глав країн ЄС, але після 24 лютого Земан різко посилив свою позицію щодо Москви.

Петр Павел – кадровий військовий, перший в історії Чехії та країн колишнього радянського блоку голова Військового комітету НАТО (у 2015–2018 роках). До того він п’ять років був начальником генерального штабу чеської армії. Павел займає жорстку позицію до російського нападу на Україну, виступає за чітку прозахідну орієнтацію Чехії, при цьому апелює і до патріотичних почуттів. Його підтримують головним чином прихильники правих, консервативних та ліберальних поглядів.

Андрій Бабіш – колишній прем’єр-міністр, нині лідер найбільшої опозиційної партії ANO, в минулому – підприємець-мільярдер, голова великого багатопрофільного холдингу Agrofert. Незадовго до виборів суд виправдав його у справі про шахрайство із дотаціями Євросоюзу. Ядро виборців Бабіша – пенсіонери та люди з невисокими доходами.

Кандидат у президенти Чехії Андрей Бабіш голосує під час другого туру президентських виборів, 27.01.2023 Фото: Reuters

Перший тур виборів президента Чехії пройшов 13 та 14 січня. Тоді ні Павел, ні Бабіш не набрали більше половини голосів виборців, набравши приблизно однакову кількість голосів.

Чехія – парламентська республіка, де повноваження глави держави не надто великі, але постать президента в країні традиційно користується повагою та великим впливом. Петр Павел стане 4-м президентом Чеської республіки після поділу Чехословаччини у 1993 році. Його попередниками були колишній дисидент і драматург Вацлав Гавел (1993 – 2003), професор-економіст та колишній прем’єр Вацлав Клаус (2003 – 2013) та інший екс-прем’єр Мілош Земан (2013 – 2023). До 2013 року президент Чехії обирав парламент, потім було запроваджено прямі вибори глави держави.