Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей в Україні – Верховний комісар ООН

Новини
Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідує Салтівку, один із найбільш постраждалих житлових районів Харкова, 24.01.2023 Фото: Reuters

Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.

Про це заявив в інтерв’ю Reuters Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

«Надання їм (російського) громадянства або усиновлення суперечить фундаментальним принципам захисту дітей в умовах війни. Це те, що відбувається в Росії і не повинно відбуватися», – сказав Гранді.

Він зазначив, що Управління Верховного комісара ООН у справах біженців не може оцінити кількість дітей, які отримали паспорти РФ або були віддані на усиновлення, оскільки доступ до них у Росії вкрай обмежений.

«Ми весь час намагаємося отримати доступ, і доступ був досить рідкісним, спорадичним і не безперешкодним», – наголосив Гранді.

25 січня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Філіппо Гранді, у ході якої, зокрема, привернув особливу увагу Верховного комісара ООН до нагальності доступу до депортованих у Росію громадян України та захисту їхніх прав. Окремо було порушено тему масового злочинного вивезення державою-агресором українських дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Наше суспільство справді потребує дуже зрозумілих відповідей на те, чи зможемо ми разом розробити механізм повернення наших громадян. Я хотів би сказати передусім про дітей, які не спроможні самостійно звільнитися з полону. А я вважаю зміну громадянства з українського на російське політикою геноциду й тим самим полоном», – наголосив Зеленський.

Станом на 29 січня 2023 року Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини верифікував перебування на території Росії 14 711 українських дітей. Однак їх може бути значно більше.

Як повідомлялось, не менше 14 дітей-сиріт з Херсона російські окупанти перевезли до дитячого будинку «Ёлочка» в окупованому Криму, який навіть прокремлівські ЗМІ назвали «дитячим концтабором» через умови, в яких утримують дітей. Юристи зазначають, що таке переміщення дітей порушує Женевську конвенцію щодо захисту цивільного населення під час війни.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.