Українські танкісти прибули до Британії для навчання на танках Challenger 2

Новини
Британський танк Challenger 2 Фото: wikipedia.org

Українські танкові екіпажі прибули до Великої Британії, де розпочнуть навчання на танках Challenger 2, які Сполучене Королівство передає Україні.

Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії.

«Українські танкісти прибули до Великої Британії для початку підготовки до продовження боротьби з Росією. Велика Британія надасть Україні танки Challenger 2 разом із країнами-партнерами, демонструючи силу підтримки України на міжнародному рівні», – йдеться у повідомленні.

26 січня заступник міністра оборони Британії Алекс Чалк висловив сподівання, що танки Challenger 2 прибудуть до України наприкінці березня.

До того часу українські військові проходитимуть інтенсивну підготовку з експлуатації та обслуговування техніки.

15 січня уряд Великої Британії підтвердив плани передати Україні ескадрон з 14 танків Challenger 2 і близько 30 САУ AS90 калібру 155 мм. Британія стала першою країною, яка погодилась відправити свою важку бронетехніку в Україну.

Challenger 2 є одним із найбільш важкоброньованих серед західних танків. Його головне озброєння – 120-мм гармата L30A1 завдовжки 55 калібрів. Боєприпаси – бронебійні підкаліберні і осколково-фугасні, включно з унікальними HESH – бронебійно-фугасними. Останні дозволяють ефективно знищувати укріплення та легкоброньовану техніку противника на дальностях до 8 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.