Крім танків, Німеччина передасть Україні 78 тягачів та 86 напівпричепів для перевезення важкої техніки

Новини
Танковий тягач SLT 50-3 Elefant із завантаженою на полупричеп БМП Marder Бундесвера. Фото: Armored Photos

Крім танків Leopard 2A6, Німеччина передасть Україні 78 тягачів та 86 напівпричепів для перевезення важкої військової техніки.

Про це повідомляється на сайті уряду ФРН.

Як зазначається, Німеччина передасть Україні 14 основних бойових танків Leopard 2A6 з боєприпасами (в рамках спільного проєкту з іншими державами-користувачами Leopard 2), дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 3, два радари повітряного спостереження, 78 тягачів та 86 напівпричепів.

Як пише портал Мілітарний, Збройні Сили України вкрай потребують сучасних тягачів для західної важкої техніки.

До прикладу, вага раніше переданої ЗСУ німецької самохідної артилерійської установки PzH 2000 складає 62 тони. Возити такого «монстра» дуже важко без військових тягачів західного зразка.

Основне призначення військових тягачів – транспортування танків, розгортання та евакуація бронетранспортерів, самохідної артилерії, броньованих бульдозерів та інших важких транспортних засобів.

У Німеччині важку техніку перевозять за допомогою важких танкових транспортерів SLT 50-3 Elefant («Слон»), які, ймовірно, й отримає Україна.

Перші тягачі були поставлені у квітні 1976 року, використовуються нині у німецькій армії. З 2002 року також використовуються у польській армії.

324 машини було побудовано до 1979 року. Починаючи з 1994 року всі 324 були модернізовані і отримали індекс SLT 50-3. Ця програма модернізації була завершена у 2000 році.

Також варто додати, що на озброєнні Бундесверу стоять й новіші тягачі: SLT 56 Franziska та SLT 2 Mammut («Мамонт»).

З появою танків Leopard 2A6M і презентацією модернізації до Leopard 2A7 стала очевидною потреба у великовантажному транспортері, який міг би перевозити бойовий танк Бундесверу, який знову став важчим й так з’явився «Мамонт».

Танковий тягач SLT 2 Mammut із завантаженим на причеп танком Leopard 2 Бундесвера. Фото: Combat-Camera-Europe

Як повідомлялось, 25 січня 2023 року уряд Німеччини офіційно оголосив про постачання танків Leopard 2A6 Україні та дав згоду на реекспорт цих танків з інших країн.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.