УПЦ МП зберігає церковно-канонічний звʼязок із РПЦ і залишається її структурним підрозділом – експертиза Держетнополітики

Новини
Фото: facebook.com/Church.ua

Релігієзнавча експертиза статуту Української православної церкви (Московського патріархату) довела наявність церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою. УПЦ МП залишається її структурним підрозділом.

Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

Як зазначається, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року Держетнополітики у двомісячний термін забезпечила проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською православною церквою).

Для виконання цього завдання було створено експертну групу, до складу якої увійшли п’ятеро професорів, докторів наук та один кандидат наук – фахівці у галузі релігії, історії церкви, свободи совісті, державно-конфесійних відносин, богослов’я, які мають фахові наукові публікації з історії, соціології, філософії, релігії взагалі та у сфері дослідження східного православ’я зокрема.

«Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним», – йдеться у висновках експертної групи.

Також, згідно з висновками, відносини УПЦ (МП) з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою.

«УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності», – йдеться у повідомленні.

Крім того, експертна група дійшла висновку, що нинішня діяльність чи бездіяльність вищих органів церковної влади та управління УПЦ МП свідчить про те, що УПЦ МП продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

«Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які свідчили би про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, члени експертної групи не виявили», – наголошують у Держетнополітики.

У травні 2022 року Синод УПЦ МП засудив війну в Україні й заявив про повну самостійність і незалежність від РПЦ, а також висловив незгоду з позицією російського патріарха Кирила. Однак текст статуту зі змінами оприлюднено не було.

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО просить Верховну Раду заборонити роботу УПЦ МП в Україні. Він зазначив, що Уряд внесе відповідний законопроєкт на розгляд парламенту.

Як повідомлялось, 1 грудня РНБО України доручила Кабміну внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій, зокрема Української православної церкви Московського патріархату.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter