Загарбники продовжують насаджувати громадянство РФ населенню окупованої Донеччини – Генштаб ЗСУ

Новини
паспорта
Фото: Александр Река/ТАСС

Російські загарбники продовжують примушувати мешканців окупованих територій Донецької області отримувати російські паспорти.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

«Противник продовжує насаджувати російське громадянство громадянам України тимчасово окупованих територій Донецької області. У місті Горлівка тривають примусові заходи щодо отримання водіями нових посвідчень за російським стандартом, що за відсутності паспорта громадянина Російської Федерації є неможливим», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, працівникам транспортних підприємств загарбники визначили термін до 1 травня 2023 року.

«Тих, хто не виконає вимоги, будуть звільняти», – розповіли в Генштабі ЗСУ.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, без російського паспорта вже неможливо отримати деякі соціальні виплати, якими РФ як окупуюча держава зобов’язана забезпечувати населення окупованої території,  працювати в бюджетних і комунальних структурах. У планах загарбників «паспортизувати» мешканців захоплених територій якнайшвидше.

На окупованих територіях Донецької області росіяни під загрозою звільнення примушують працівників державних та комунальних підприємств отримувати паспорти РФ, а також писати заяви про відмову від українського громадянства.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.