СБУ повідомила про підозру першому заступнику голови окупаційної «адміністрації» Скадовська на Херсонщині Сергію Клецькому

Новини
Сергій Клецький, колаборант. Фото: соцмережі і wikimapia.org

Управління СБУ в Херсонській області повідомило про підозру у колабораційній діяльності першому заступнику голови окупаційної «адміністрації» Скадовська Сергію Клецькому. За співпрацю з російськими загарбниками йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Повідомлення про підозру Клецькому оприлюднене на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що Клецький Сергій Олександрович, 18 листопада 1986 року народження, був радикально налаштований до легітимної української влади і в травні 2022 року добровільно зайняв посаду першого заступника голови в незаконній та підконтрольній російським окупантам «військово-цивільній адміністрації Скадовського району». До цього він не мав жодного досвіду роботи в органах влади та місцевого самоврядування.

На цій «посаді» Сергій Клецький роздавав інтерв’ю російським пропагандистам, займався підбором кадрів до «адміністрації» та проводив «офіційні зустрічі» з делегаціями з РФ.

Як розповіли ЦЖР мешканці Скадовська, Сергій Клецький тривалий час проживав у Москві, а вже під час окупації Херсонщини продавав гуманітарну допомогу, яку отримував від українських волонтерів. Також він узяв під свій контроль одну з «віджатих» у власників аптек у Скадовську і займався там незаконною торгівлею медикаментами.

У 2019 році Сергій Клецький був обвинуваченим у кримінальній справі за побої і мордування.

В 2020 році Клецький балотувався до Скадовської міськради від президентської партії «Слуга народу», але не був обраний. Він є засновником та головним редактором сайту 05537.com.ua.

За колабораційну діяльність Сергію Клецькому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

За словами скадовчан, з окупантами також співпрацює брат колаборанта – підприємець Євген Клецький. Як повідомляють російські пропагандистські телеграм-канали, Євген Клецький «активно допомагає місцевим дитячим садкам «Чебурашка» і «Дзвіночок» продуктами, які він їм відпускає «за конкурентоспроможними цінами».

Як повідомляв ЦЖР, на співпрацю з окупантами пішов керівник КНП «Скадовська центральна міська лікарня» Руденко Костянтин Валерійович. Він зареєстрував заклад у російському державному реєстрі. «Як тільки нам про це стало відомо, ми одразу ж його звільнили. Зараз нашу лікарню очолює Вікторія Грищук», – підтвердив міський голова Скадовська Олександр Яковлєв.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.