Дарія Каленюк: Від звіту генеральних інспекторів залежатимуть обсяги подальшої допомоги США Україні

Новини
Дар'я Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції Фото: investigator.org.ua

Звіт генеральних інспекторів Пентагону, Державного департаменту та USAID про використання Україною військової, економічної і гуманітарної допомоги США буде важливим підґрунтям для прийняття американським Конгресом наступних рішень щодо підтримки України.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявила Дарія Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, яка зустрічалася з інспекторами під час їх візиту до Києва.

Роботу такої інспекції вона назвала безпрецедентною. Інспектори проводитимуть аудит наданої Україні допомоги, а також аудит всієї фінансової діяльності окремих відомств. Це свідчить про те, що допомога Україні є надзвичайно великим пріоритетом для Конгресу США, вважає експертка.

Вона зазначила, що в першу чергу Пентагон цікавить, як використовується зброя, яку американці надають ЗСУ. «Але в них також будуть питання, а на що витрачають українські оборонні відомства кошти українських платників податків? В бюджеті на 2023 рік всі надходження від податків і зборів в Україні йдуть на витрати оборонних відомств. Найбільші витрати бере на себе Міноборони. Тому вочевидь у генерального інспектора будуть питання, а що ж і як витрачає Україна?», – сказала Каленюк.

Вона вказала, що Україні дуже важливо пройти цей аудит, щоб у майбутньому отримувати від партнерів не лише «залізо» (озброєння – ред.), але й «мізки» до нього. «Сучасні технології, електроніку передають лише надійним партнерам, яким довіряють, які гарантують, що ці технології не будуть передані ворогу, не будуть вкрадені. На жаль, це має дуже практичне втілення для нашої армії, для ЗСУ. Ті ж самі гаубиці (M777 – ред.) нам прийшли без цифрової системи контролю вогню. Я дуже переживаю, що і [БМП] Bradley до нас прийдуть без електронної начинки, яка в рази збільшує ефективність використання західної зброї», – каже експертка.

На її думку, щоб сформувати довіру партнерів до себе, Україна має забезпечити прозорість використання допомоги і «почистити» органи управління оборонними відомствами: «Почистити Міноборони, переконатися, що політику і оборонні закупівлі здійснюють люди з ідеальною репутацією, до яких немає питань стосовно їхнього майна і їхніх можливих зв’язків з Російською Федерацією».

Повну текстову версію бесіди Дар’ї Каленюк з Валентиною Самар читайте за посиланням.

Як повідомлялось, 27 січня 2023 року США направили в Україну генеральних інспекторів Міноборони США, Державного департаменту США, Агентства США з міжнародного розвитку USAID (Office of Inspector General) та інших відомств для нагляду за використанням коштів і ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку українського народу під час розв’язаної Росією агресивної війни. Також відкриті гарячі лінії, за якими українці можуть повідомляти про будь-яку підозрілу корупційну діяльність, пов’язану з шахрайством, розтратою коштів, зловживанням або неналежним керуванням допомогою, наданою Вашингтоном.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.