Україна запровадила санкції проти атомної галузі Росії

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти атомної галузі Росії. До санкційного списку включені 200 компаній, серед яких Росатом та інші компаній російської атомної галузі, а також зареєстровані у юрисдикції РФ підприємства «Запорожская АЭС» та «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС», які окупанти створили після окупації української Запорізької АЕС.

Відповідний указ №57/2023 від 5 лютого та рішення РНБО опубліковані на сайті президента.

У додатку до рішення РНБО перелічено 200 російських компаній. Серед них Росатом інші компаній атомної галуз Росії.

Зокрема, у санкційний список включені: АТ «Атомстройэкспорт», АТ «Русатом Энерго Интернешнл» (управління зарубіжними проєктами), АТ «Атомэнергопроект» (генпідрядник та проєктувальник АЕС), АТ «Атомный энергопромышленный комплекс», АТ «Росатом автоматизированные системы управления», ТОВ «Русатом Цифровые решения», ТОВ «НИИАР-Генерация» та АТ «Русатом Хэлскеа».

Крім того санкції запроваджені проти зареєстрованих у російській юрисдикції Федерального державного унітарного підприємства «Запорожская АЭС» (Москва, РФ) та Акціонерного товариства «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» (Москва, РФ), які окупанти створили після окупації Запорізької АЕС.

Санкції, що запроваджуються на 50 років, включають блокування активів, обмеження торгових операцій, припинення транзиту ресурсів територією України, анулювання всіх ліцензій, заборону участі у приватизації чи оренді державного майна.

Про запровадження санкцій проти атомної галузі Росії Володимир Зеленський повідомив у традиційному вечірньому відеозверненні.

«Уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти атомної галузі Росії. І це не останнє рішення щодо цієї їхньої галузі. Сенс наших кроків також у тому, щоб підтримати зусилля наших дипломатів по розширенню глобальних санкцій на цю частину російської машини агресії. Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції та використовувати АЕС як прикриття для обстрілів. Російські ракети неодноразово йшли за траєкторіями над ядерними об’єктами України. Також держава-терорист використовує атомну галузь як один з елементів зовнішньої експансії для тиску на інші держави, для створення відповідних загроз суверенітету інших держав», – сказав президент.

За його словами, «достатньо причин, щоб і атомна галузь Росії була під глобальними санкціями. І ми працюємо над цим із нашими партнерами».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.