Поліція повідомила про підозру в колабораціонізмі «директору» Центрального ринку в Херсоні Олександру Питомцю

Новини
Центральный рынок Херсон

Поліція Херсонської області повідомила про підозру «директору» Центрального ринку в Херсоні Олександру Питомцю. За співпрацю з російською окупаційною владою йому загрожує від трьох до п’яти років позбавлення волі і конфіскація майна.

Про це повідомила пресслужба поліції Херсонської області, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідство встановило, що під час тимчасової окупації обласного центру 65-річний чоловік добровільно погодився зайняти посаду «директора» «Центрального ринку» та організував роботу цього підприємства за економічними стандартами країни-агресора. 

«Приступивши до виконання обов’язків, «керівник» ринку зареєстрував підприємство в незаконно створеній податковій інспекції та відкрив рахунки в одному з російських банків, змушував торговців сплачувати за оренду місць та вести торговельну діяльність виключно в російських рублях. Податки підприємство також сплачувало в російській валюті на рахунки окупантів», – йдеться в повідомленні поліції.

Мова йде про Питомця Олександра Миколайовича, колишнього директора ліквідованого в 2020 році міського комунального підприємства «Херсонський комунальний ринок» Херсонської міськради. Його свого часу називали «смотрящим» колишнього міського голови Херсона, а нині колаборанта Володимира Сальдо. 

Олександр Питомець також є фігурантом кримінальної справи про хабарництво. У 2018 році він обвинувачувався в отриманні хабаря у 300 доларів від підприємця за сприяння в укладанні договору оренди торгового місця на очолюваному ним комунальному ринку. 

«Центральний ринок», на який росіяни призначили «директором» Питомця, під час окупації правобережжя Херсонщини вони ж «віджали» у Херсонської обласної спілки споживчих товариств. 

За співпрацю з російською окупаційною владою Олександру Питомцю загрожує від трьох до п’яти років позбавлення волі і конфіскація майна.

Як повідомляв ЦЖР, Служба безпеки України повідомила про підозру у пособництві державі-агресору одному з керівників відділення окупаційного «Промсвязьбанку» в Херсонській області Микиті Базалію. За пособництво державі-агресору йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.