Одному з керівників відділення російського «Промсвязьбанку» на Херсонщині Микиті Базалію повідомили про підозру

Новини
Микита Базалій, колаборант. Відділення російського ПАТ «Промсвязьбанк» в окупованій Каховці. Фото з соцмереж

Служба безпеки України повідомила про підозру у пособництві державі-агресору одному з керівників відділення окупаційного «Промсвязьбанку» в Херсонській області Микиті Базалію. За пособництво державі-агресору йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В документі вказано, що Базалій Микита Олександрович, 29 серпня 1989 року народження, добровільно пішов на співпрацю з ворогом і 29 червня 2022 року уклав трудовий договір з російським ПАТ «Промсвязьбанк». У ньому він отримав посаду «заступника керуючого з розвитку регіонального бізнесу» додаткового офісу «Херсонський».

На цій «посаді» Микита Базалій допомагав окупантам запроваджувати на Херсонщині рубльову зону, інтегрувати банківську систему держави-агресора, а також схиляв до співпраці інших мешканців окупованої області.

За пособництво державі-агресору (ч.1 ст. 111-2 КК України) йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, що призвели до загибелі людей і інших тяжких наслідків депутату Херсонської обласної ради від «Блоку Володимира Сальдо», генералу міліції у відставці Валерію Літвіну. Після окупації Херсонщини він співпрацював з ФСБ та схиляв колишніх колег до роботи на загарбників.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.