На Запоріжжі окупанти почали вимагати перереєструвати авто, обмінювати посвідчення водія та отримувати паспорта РФ

Новини
водительское удостоверение мелитополь

Автовласників на окупованому Запоріжжі змушують перереєструвати авто і обміняти водійське посвідчення на документ російського зразка. Зробити це можна протягом трьох років виключно за наявності російського паспорта. Проте при зупинці на блокпостах окупанти вже питають у водіїв, чому посвідчення і досі українське.

Про це Центру журналістських розслідувань розповідають мешканці окупованої території.

«Зазвичай на блокпосту на в’їзді в Мелітополь вже давно ніхто особливо документи не перевіряє, військові ліниво дають відмашку проїздити і все. Але днями дивилися документи у багатьох. Мої перевіряючий ледве глянув на документи, але запитав, «почему права не меняешь?» і попередив, що треба це робити швидше», – розповів ЦЖР житель Мелітопольського району.

Про необхідність перереєстрації транспортних засобів та переоформлення водійського посвідчення на російське жителям тимчасово зайнятої території повідомляють в окупаційній «Государственной инспекции безопасности дорожного движения».

За інформацією окупантів, автовласники мають «отримати автономери, свідоцтво про реєстрацію та реєстраційні документи» російського зразка до 1 січня 2026 року. Також в цей період можна обміняти водійське посвідчення у «пільговому порядку» тобто навіть без проходження медкомісії.  

Серед переліку документів, які надає «ГИБДД» російських окупантів, для перереєстрації авто і заміни посвідчення обов’язковим є паспорт РФ, що є примусовою паспортизацією, яку чинять окупаційні органи на Запоріжчині.

ЦЖР повідомляв, що без російського паспорта вже неможливо отримати деякі соціальні виплати, працювати в бюджетних і комунальних структурах.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.