Уряд Німеччини підтвердив постачання 178 Leopard 1A5 Україні. Спільно з Нідерландами та Данією закуповують 100 танків

Новини
Leopard 1

Нідерланди, Німеччина та Данія купують щонайменше 100 бойових танків Leopard 1A5 для України. Міністерство економіки Німеччини видало німецьким виробникам озброєнь ліцензії на експорт танків Leopard 1A5 обсягом до 178 одиниць.

Про це повідомляє Міноборони Нідерландів та Міноборони Німеччини.

Федеральне міністерство економіки видало німецьким компаніям ліцензії на експорт до України до 178 основних бойових танків Leopard 1 A5. Кількість танків Leopard 1A5, які реально буде поставлено до України, залежить від проведення ремонтних робіт.

В опублікованій заяві йдеться, що федеральний уряд Німеччини підтримує Україну у тісній співпраці з міжнародними партнерами та надає їй основні бойові танки Leopard 1A5 для законної самооборони проти російської протизаконної агресії з боку Росії.

Як зазначається, разом із сотнею Leopard 1A5 Нідерланди, Німеччина та Данія нададуть Україні необхідні боєприпаси та запасні частини для танків.

Нідерланди хочуть провести навчання українських танкістів.

За інформацією міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, модернізовані танки купуватимуть у Німеччини.

Скільки ще танків може бути поставлено Україні додатково до цих 100, залежатиме від процесу перевірки наявних танків на складах Німеччини, йдеться у повідомленні Міноборони Нідерландів.

«Війна в Україні перебуває на вирішальному етапі. Я очікую, що бойові дії загостряться найближчими місяцями. Росія продовжує мобілізацію, і є ознаки того, що Росія готує новий наступ. Ось чому постачання бойових танків є важливим», – сказала Оллонгрен.

Нідерланди не вперше відправляють танки до України. Минулого року спільно зі США та Чехією уряд закупив для України 90 модернізованих російських танків Т-72. Нідерланди вже передали Києву військову техніку на суму понад мільярд євро.

Leopard 1 – перший основний бойовий танк, побудований для німецької армії після Другої світової війни. Він вироблявся з середини 1960-х до середини 1980-х років. Обіцяні рніше Берліном 14 танків Leopard 2 значно сучасніші.

Раніше німецькі ЗМі повідомляли, що німецькі виробники мають 29 значною мірою відремонтованих моделей попередника Leopard 2.

Як повідомлялось, 25 січня 2023 року уряд Німеччини офіційно оголосив про постачання танків Leopard 2A6 Україні та дав згоду на реекспорт цих танків з інших країн.

Крім танків Leopard 2A6, Німеччина передасть Україні 78 тягачів та 86 напівпричепів для перевезення важкої військової техніки.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.