Нардепу Герасимову вручили обвинувальний акт щодо незадекларованої вілли в Іспанії

Новини
Артур Герасимов

За матеріалами досудового розслідування Національного антикорупційного бюро прокурор САП скерував до суду обвинувальний акт щодо чинного народного депутата, якого обвинувачують у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної декларації за 2020 рік, повідомляє пресслужба САП. Правоохоронці не повідомляють імені нардепа, водночас, за даними Центру протидії корупції, йдеться про народного депутата від «Європейської солідарності» Артура Герасимова.

Зазначається, що загальна сума незадекларованих нардепом відомостей становить майже 8 млн грн.

«Зокрема, до виправленої декларації за 2020 рік депутат не вніс відомості про належні йому та його дружині двоповерхове житлове приміщення та паркомісце, які розташовані в Іспанії, загальною вартістю 228 тис. євро, а також про наявність грошових активів у розмірі $1 657, що були розміщені на рахунках в одному з українських банків», – йдеться у повідомленні.

Дії депутата кваліфіковані за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 КК України.

Підозрюваному вручили обвинувальний акт 7 лютого.

Як повідомлялося, у січні народному депутату Артуру Герасимову повідомили про підозру у внесенні недостовірних відомостей до електронної декларації за 2020 рік в частині нерухомості за кордоном та коштів на банківських рахунках.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали після публікацій журналістів програми «Схеми». Зокрема, у квітні 2021 року журналісти писали про те, що співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов не задекларував двоповерховий особняк в Іспанії, яким народний депутат та його дружина володіють із 2013 року.

Своєю чергою сам Герасимов казав, що нерухомість в Іспанії, про яку йдеться, була придбана до початку його політичної діяльності, до початку виборів і до обрання його народним депутатом. Він додав, що більше року тому «визнав, що припустився помилки, тому що своєчасно не проконтролював дії юриста, якому доручив і який не вніс до реєстрів передачу цієї квартири в дар батькам, що було зроблено ще 2013 року».

«Щойно я це з’ясував, негайно, з власної ініціативи, повідомив НАЗК про неточності у своїй декларації. Самостійно. Тому просив бути точними у формулюваннях, оскільки йдеться суто про помилку в декларації», – повідомив Герасимов.

Нардеп запевнив, що вже є прецеденти, коли в аналогічних ситуаціях НАЗК приймало такі уточнення і не передавало до суду справи про такі порушення.

«Зокрема йдеться про неточності в деклараціях глави держави, які виявив Володимир Олександрович і повідомив НАЗК. НАЗК, у свою чергу, подібними поясненнями задовольнилося», – стверджує нардеп.

Пізніше народний депутат «ЄС» Артур Герасимов зазначив, що «антикорупційні органи займаються «відосиками», а справа щодо нібито недекларування нерухомості в Іспанії нього – фарс».

«Дуже прикро, що органи, які ми створювали задля боротьби з корупцією, замість процесуальних дій відповідно до закону займаються «відосиками». Те, що відбувалося вчора із так званим «врученням документів» – це фарс, мета якого – роздути справу, що не має жодного відношення до корупціі і не варта «виїденого яйця», – зазначив нардеп.

Він зауважує, що співробітники НАБУ і САП прекрасно знають, за якою адресою він мешкає.

«Вони прекрасно знають, за якою адресою знаходиться моє робоче місце. Навіть більше, на 13-те лютого мене запросили в НАБУ і я підтвердив, що обовязково буду. Але їм так не цікаво, потрібне «шоу». Нагадаю, що квартира куплена за законно зароблені гроші ще ДО політики. Відзначу, що я у цей час поспішав і «втік» на засідання Верховної Ради за участі президента Володимира Зеленського, де обговорювали важливі безпекові питання. До речі, на цьому ж засіданні монобільшість та її політичні партнери проголосували за відверто лобістський та корупціогенний закон, яким десятки мільярдів гривень знову планують «закатати в асфальт». Але цим антикорупційні органи чомусь не цікавляться. Повторюю ще раз – я переконаний у своїй правоті і готовий довести її у суді», – зауважує Герасимов.

Він також висловив упевненість, що ця «справа» розвалиться так само, як і справа про міфічні ботоферми.