Зеленський і Сунак підписали Декларацію єдності про підтримку України

Новини
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський на британській військовій базі Bovington Camp, 08.02.2023 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком Декларацію єдності, яка спрямована на поглиблення партнерства Києва й Лондона та сприянню відбудови України.

Про це Зеленський заявив під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Ріші Сунаком на військовій базі Bovington Camp.

«Ми підписали з паном прем’єр-міністром Декларацію єдності – документ, що фіксує принципи нашої взаємодії та взаємопідтримки. Союзницької взаємодії та взаємопідтримки. Це новий рівень відносин», – сказав президент.

Також, за його словами, сторони констатували досягнутий рівень безпекової, санкційної, політичної та економічної співпраці й визначили, як далі зміцнюватимуться позиції двох держав. Крім того, було обговорено взаємодію на міжнародних майданчиках.

Глава держави наголосив, що цей візит до Сполученого Королівства став надзвичайно результативним. «Маємо сильний оборонний пакет від Великої Британії. Ми погодили потужну кількість броньованої техніки, постачання далекобійної зброї й домовилися почати підготовку українських пілотів. Я вважаю, що це наш чіткий сигнал – України й Великої Британії, – що ми разом не лише йдемо, а пройдемо весь цей складний шлях до нашої спільної перемоги», – повідомив Зеленський.

В свою чергу Ріші Сунак зазначив, що візит глави Української держави до Сполученого Королівства укотре підкреслює тісні дружні відносини між двома країнами. «Ми незмінно залишатимемося поруч із вами. Нам відомий український дух і бажання побороти тиранію. Саме тому ми навчаємо й готуємо українські війська, щоб вони могли дати відсіч», – сказав очільник британського уряду.

Він також наголосив, що Велика Британія пришвидшує постачання в Україну різних видів озброєння. «Зокрема, коли ми говоримо про танки Challenger – вони потрібні вже наступного місяця, щоб захищати Україну», – зазначив Сунак.

Текст Декларації єдності опублікований на сайті британського уряду.

У документі нагадується, що Британія вже надала Україні майже чотири мільярди фунтів стерлінгів військової, гуманітарної та економічної підтримки, з них 2,3 мільярда – військової, що за обсягами поступається лише США.

Британська сторона зобов’язується продовжувати цю підтримку, допомагати у відновленні української енергосистеми та інших об’єктів цивільної інфраструктури, а також продовжувати санкційний тиск на Росію – включно з використанням заморожених російських активів на користь України.

У контексті військової допомоги Лондон наголошує, що допоможе в довгостроковій розбудові Збройних Сил України, а напередодні саміту НАТО у Вільнюсі працюватиме з членами Альянсу над «поглибленням оперативної сумісності України з НАТО і прискоренням переходу України на стандарти НАТО».

Окремо Британія наголошує на підтримці «формули миру», запропонованої президентом України, й готова відігравати провідну роль для її втілення, а також анонсувала проведення 21-22 червня в Лондоні Конференції з відновлення України.

«Ми впевнені, що разом з нашими союзниками і партнерами ми переможемо незаконне і неспровоковане вторгнення Росії і побудуємо сильну Україну, де пануватимуть мир і процвітання», – підсумовується в декларації.

Як повідомлялось, 8 лютого Володимир Зеленський прибув до Великої Британії, що стало його другим закордонним візитом з початку повномасштабної війни Росії після поїздки до США.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter