Російські спецслужби «повісили» на групу молодих мешканців Бердянська серію диверсій

Новини

В окупованому Бердянську росіяни затримали щонайменше чотирьох місцевих мешканців за обвинуваченням у нібито диверсіях, ліквідації колаборантів та підготовці вибухів на території району. Керівником ДРГ «призначили» 22-річного студента.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення російських пропагандистських ресурсів.

Спецслужби РФ приписують затриманим ліквідацію окупаційного «заступника начальника ДАІ» Бердянска Олександра Колеснікова у серпні 2022 року та замах на вбивство коменданта Бердянська Артема Бардіна.

Також повідомляється, що чоловіки нібито причетні до підготовки вбивства «заступника мера» Олега Бойка та його дружини, вибуху в представництві партії «Єдина Росія» на території Бердянська, а також про підготовку замаху на заступника голови окупаційної адміністрації Бердянська Павла Іщука. Крім того, затриманим приписують підготовку до замаху на колишнього співробітника СБУ, зрадника Василя Прозорова.

Автомобіль на місці підриву колаборанта Олександра Колеснікова 26 серпня 2022 року. Фото: окупаційна адміністрація

Відомо, що затриманими є мешканці Бердянська Олексій Макаренко, Артур Шашенок, 22-річний Даміан Омеляненко, Данило Какаблін.

Причому 22-річного студента Даміана Омеляненка, якого ФСБ «призначила» керівником диверсійної групи, окупанти затримали ще в листопаді 2022 року. Вперше його викрали наприкінці травня 2022 року, місяць у камері били та катували, повідомляє «РІА Мелітополь». Наприкінці червня Даміана відпустили, але з Бердянська виїхати не дозволяли. Причина другого арешту досі була невідома.

В опублікованому російськими ресурсами відео хлопець зізнається у диверсійній діяльності і говорить, що його завербувала мати.

Даміан Омельяненко, затриманий мешканець Бердянська

Також окупанти опублікували відео, в якому мати Даміана Тетяна демонструє паспорт громадянки України та говорить, що знаходиться у Польщі, і їй передавали інформацію українські військові.

Ймовірно, що свідчення затриманих дані під примусом та погрозами російських окупантів.

Затриманий, який у відео сидить із закритим обличчям та називає себе Данило Какаблін, говорить, що не розуміє, за що його затримали, а участі у партизанському русі не брав.

— За що вас затримали?

— Як я зрозумів, за партизанство якесь.

— За ким партизанили?

— Ні за ким.

Затриманий у Бердянську Данило Какаблін. Фото: пропагандистське джерело

***

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань публікував історії про людей, кого російські спецслужби викрали, під тортурами вибивали зізнання і звинуватили у «міжнародному тероризмі», а тепер збираються судити за законами терористичної держави.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter