SpaceX обмежила використання Україною інтернету Starlink для керування дронами

Новини
Боєць 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ відключає Starlink на передовій під час перемир’я, оголошеного Росією на православне Різдво, район Кремінної, 06.01.2023 Фото: Reuters

Американська компанія SpaceX вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для керування дронами в регіоні в ході війни з Росією.

Про це заявила президент і головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл на конференції у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

За її словами, супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв’язок для захисту від російських військових, «ніколи не призначався для використання як зброя».

«Однак українці використали його ненавмисно і не в рамках жодної угоди», – сказала Шотвелл.

Пізніше в розмові з журналістами вона послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує дрони для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це. Є речі, які ми можемо зробити і вже робимо», – сказала Шотвелл, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками.

Водночас вона відмовилася уточнити, яких саме заходів вжила SpaceX. За її словами, використання безпілотниками Starlink виходить за рамки угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім’ям, які постраждали від російського вторгнення.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях», – сказала Шотвелл.

Як зазначається, компанія SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з’єднуючи з майже 4 000 супутників, які SpaceX вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Станом на січень 2023 року, за даними Мінцифри, в Україні працюють близько 30 тисяч терміналів Starlink. У міністерстві заявляють, що під час повномасштабної війни Україна стала однією з країн із найбільшою кількістю цих станцій.

Як повідомлялось, компанія SpaceX звернулася до Міноборони США з проханням узяти на себе оплату послуг супутникового інтернет-зв’язку в Україні, який забезпечується близько 20 тисячами терміналів Starlink. Зокрема, термінали надходили в Україну через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і стали життєво важливим джерелом зв’язку для української армії, які дозволяють воювати та залишатися на зв’язку, навіть коли мобільний телефон та інтернет-мережі зруйновані.

15 жовтня 2022 року засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що Росія намагалася заглушити сигнали Starlink в регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter