Країни НАТО збільшують виробництво 155-мм артилерійських снарядів для України

Новини
снаряды

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що країни НАТО збільшують виробництво 155-мм артилерійських снарядів, щоб допомогти Україні протистояти РФ.

«Виробництво артилерійських снарядів 155-калібру збільшується», – повідомив Столтенберг.

«Тож так, все відбувається, але нам потрібно продовжувати, нам потрібно активізуватися ще більше. Зараз це стає жорстокою війною на виснаження, а війна на виснаження – це війна матеріально-технічного забезпечення», – додав він.

Армія США оголосила, що виділила двом компаніям замовлення на виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів на суму $522 млн.

На початку лютого міністр оборони Олексій Резніков заявив, що для стримування потенційного нового російського наступу на півдні та сході ЗСУ задіють наявні ресурси, в першу чергу 155-міліметрову артилерію та інші засоби ураження. За його словами, пріоритетом на полі бою залишається 155 мм артилерія та снаряди до неї.

Як повідомлялось, 6 січня 2023 року США виділили Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, який включає, зокрема, 50 БМП M2 Bradley з 500 протитанковими ракетами TOW і 250 000 снарядів калібру 25 мм для їх гармат.

20 січня 2023 року США виділили 30-й пакет військової допомоги Україні на суму 2,5 млрд доларів. До нього, зокрема, увійшли 59 бойових машин піхоти M2 Bradley та 90 колісних бронетранспортерів Stryker, 350 позашляховиків HMMWV, 53 бронемашини MRAP, вісім систем ППО Avenger, додаткові ракети для систем ППО NASAMS та високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, авіаційні протирадіолокаційні ракети HARM, а також значна кількість артилерійських снарядів та різноманітних боєприпасів.

Керівництво Міноборони США прийняло рішення упродовж двох років збільшити на 500%, тобто у шість разів, виробництво 155-мм артилерійських снарядів аби компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні та продовжувати допомагати українцям озброєнням, а також створити резерви для майбутніх можливих конфліктів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.