Окупанти під страхом виселення змушують мешканців Василівки на Запоріжжі отримувати російські паспорти

Новини
паспорта РФ

Мешканців окупованої Василівки, що на Запоріжжі, загарбники під страхом виселення змушують отримувати російські паспорти. Дві третини жителів громади вже виїхали, інші лишаються на зайнятій території і змушені виконувати вимоги загарбників.  

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив міський голова Василівки Сергій Каліман.

«Вже майже рік жителі Василівки є заручниками окупантів. І за цей час тиск на них тільки посилюється. Останніми тижнями загарбники почали влаштовувати обшуки в будинках людей. Найперше запитання: чи отримали російський паспорт», – розповідає міський голова.

За його словами людям, які не мають російського паспорта, «рекомендують» протягом тижня подати документи на його отримання, інакше погрожують виселенням з домівок

За даними міської влади, з громади через окупацію виїхали дві третини жителів (близько 16 тисяч людей). А ті, хто лишилися, потерпають не тільки від окупації і несвободи, а й від обстрілів-провокацій, які влаштовують загарбники.

«Буває, що наші мешканці чують “виходи”, а через кілька хвилин “прильоти” в райони, де живуть виключно цивільні. Зрозуміло, що окупанти влаштовують провокації, щоб звинуватити ЗСУ», – каже Каліман.

Як окупаційні органи примушують жителів тимчасово окупованих територій отримувати російські паспорти, можна прочитати в матеріалі ЦЖР Бери аусвайс – або вмирай.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії з тимчасово окупованих територій України до РФ депортували вже понад 2 мільйони українців, їх шантажем змушують брати російські паспорти.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.