Після втечі гауляйтера Горностаївки Юрія Гранкіна окупанти призначили на цю «посаду» електрика з кримінальним минулим Петра Мельниченка

Новини
петр мельниченко
Петро Мельниченко, колаборант Фото: соцмережі

З Горностаївки Каховського району, що на окупованій лівобережній частині Херсонщини, втік гауляйтер Юрій Гранкін. Замість нього російські окупанти призначили електрика, колишнього військового з кримінальним минулим Петра Мельниченка. Прислужувати загарбникам добровільно погодилась і його цивільна дружина Олена.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Мешканці Горностаївки розповіли, що Юрій Гранкін остаточно зник у листопаді 2022 року. Куди він дівся – достеменно невідомо. Місцеві жителі стверджують, що Гранкін злякався наступу ЗСУ і звільнення правобережної частини Херсонщини. В Горностаївці також кажуть, що його навіть розшукує російська ФСБ.

Замість зниклого Юрія Гранкіна окупанти призначили новим гауляйтером вихідця з західної України з кримінальним минулим Мельниченка Петра Петровича.   

За словами мешканців Горностаївки, їхній новий гауляйтер – колишній військовий, служив в Івано-Франківську до розформування тамтешньої військової частини, а на Херсонщину переїхав біля восьми років тому після відсидки у в’язниці.

«Петро Мельниченко сидів за зґвалтування та вбивство жінки. Ще під час перебування у в’язниці заочно познайомився з мешканкою Горностаївки Оленою Каракулею, яка зустріла його після виходу на волю і забрала до себе. Петро працював у нашому селищі електриком, ремонтував пральні машинки, холодильники і автомобілі. З самого початку він разом із дружиною радів приходу окупантів. Петро навіть влаштувався електриком у захопленій росіянами будівлі Горностаївської селищної ради, де вони розмістили свою «районну адміністрацію», – розповіли ЦЖР місцеві жителі.

За їхніми словами, кандидатуру Петра Мельниченка на посаду гауляйтера окупантам запропонувала його цивільна дружина Олена Каракуля. Сама вона зараз очолює окупаційний «Пенсійний фонд» у Горностаївці. Росіяни надали їм віджатий у одного з місцевих джип і охорону. 

«У цієї колаборантки, дружини нового гауляйтера є троє дітей від першого шлюбу. Вони зараз знаходяться в Польщі і не підтримують окупантів. Але скільки вони не вмовляли матір не чудити і виїхати за кордон, переконати її їм так і не вдалося», – сказали мешканці Горностаївки.

петр мельниченко

Олена Каракуля і Петро Мельниченко Фото: соцмережі

Як повідомляв ЦЖР, першим гауляйтером неіснуючого «Горностаївського району» російські загарбники 5 серпня 2022 року призначили нікому тут не відомого 60-річного Юрія Гранкіна. Він є мешканцем Нової Каховки і мав виконавчі провадження за борги перед «Приватбанком». Також Гранкін намагався привласнити чужу квартиру і був фігурантом цивільної судової справи щодо визнання недійсним заповіту.

Після призначення Гранкіна гауляйтером загарбники почали тероризувати місцевих підприємців, а мешканці Горностаївської громади стали масово покидати окуповану Херсонщину.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.