Новою гауляйтеркою Зеленопідської громади на Херсонщині окупанти призначили інспекторку з охорони правопорядку сільської ради Ольгу Бигар

Новини
Ольга Бигар
Ольга Бигар, колаборанткаФото: соцмережі

Новою гауляйтеркою Зеленопідської сільської територіальної громади Каховського району, що на лівобережній частині Херсонщини, російські окупанти призначили Ольгу Бигар (Пирогову). Саме вона була причетна до викрадення в серпні 2022 року голови громади Олени Пелешок, а зараз займається видачею російських паспортів жителям району. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ольга Бигар працювала інспекторкою з охорони правопорядку Зеленопідської сільради.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

За словами мешканців Зеленого Поду, Бигар (Пирогова) Ольга Михайлівна добровільно співпрацює з російськими загарбниками з самого початку окупації громади. Саме вона була причетна до викрадення односельців, зокрема, голови громади Олени Пелешок в серпні 2022 року. Також вона допомагала окупантам організовувати і проводити в громаді незаконний референдум з «приєднання» Херсонщини до РФ. Ольга Бигар бере активну участь у різноманітних пропагандистських заходах загарбників, а 17 лютого 2023 року допомогла їм відкрити в селі відділення російського «паспортного столу» для видачі російських паспортів мешканцям Каховського району.

Також Ольга Бигар брала участь в розграбуванні розташованого в Зеленому Поді Каховського професійного аграрного ліцею, сільської ради і місцевих навчальних закладів. Зокрема, після її «візитів» з російськими військовими в усіх цих закладах зникли автомобілі і сільгосптехніка. 

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну майбутня гауляйтерка Ольга Бигар працювала інспекторкою з охорони правопорядку Зеленопідської сільради. На цю посаду її запросили тодішня голова громади Галина Лобунько і місцевий дільничний Вадим Сафонов. 

Ольга Бигар

Ольга Бигар, колаборантка Фото: соцмережі

«Не знаю, чи сподобалася голові громади [Галині Лобунько] моя робота, але мені – сподобалася. Тут нічого такого важкого немає, просто треба вникнути, пройнятися проблемами й життям нашої громади. А мене це завжди цікавило», – так говорила про свою роботу восени 2020 року Ольга Бигар.

Саме село Зелений Під окупанти називають за його застарілою радянською назвою – Красний Перекоп. Російські загарбники «ліквідували» тут сільську раду і «приєднали» село до фейкового «Каховського муніципального округу». 

Як повідомляв ЦЖР, першим гауляйтером Зеленого Поду був колишній агроном і фермер Микола Наумченко, який останні роки проживав в окупованому Криму. Проте наприкінці вересня 2022 року його понизили в «посаді» і призначили гауляйтером села Костогризове Зеленопідської громади, звідки він сам родом. Співпрацює з окупантами й його дружина, вчителька початкових класів Костогризівської гімназії Галина Наумченко.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.