СБУ повідомила про підозру гауляйтерці Білозерки на Херсонщині Ірині Козльонковій

Новини
Ірина Козльонкова, колаборантка

СБУ повідомила про підозру у державній зраді депутатці від «Блоку Володимира Сальдо» і начальниці управління культури, освіти, молоді та спорту Білозерської селищної ради Херсонського району Ірині Козльонковій. За добровільний перехід на бік ворога та зайняття посади гауляйтерки Білозерки їй загрожує довічне позбавлення волі.

Текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

В документі йдеться, що Ірина Козльонкова добровільно очолила окупаційну «адміністрацію» неіснуючого «Білозерського району» не пізніше червня 2022 року. Влітку вона провела збори з працівниками шкіл і дитсадків Білозерської громади, на яких заявила про перехід навчальних закладів під російську «юрисдикцію». У вересні 2022 року на форумі «Ми разом із Росією» Козльонкова закликала про «входження Херсонської області до складу» РФ.

Також вона примушувала місцевих підприємців реєструватися в російських реєстрах і погрожувала відбирати майно у тих, хто відмовиться.

Ірині Козльонковій повідомлено про підозру у державній зраді за ч.2 ст.111 Кримінального кодексу України. Їй загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

На початку листопада 2022 року ЗСУ звільнила Білозерську громаду від російських загарбників.

Як повідомляв ЦЖР, Ірина Козльонкова особисто призначала гауляйтерів у населених пунктах на правобережній частині Херсонського району – зокрема, в Дар’ївській і Станіславській територіальних громадах.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.