Євросоюз ще на рік продовжив санкції проти РФ через окупацію територій України

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Європейський Союз продовжив на рік – до 24 лютого 2024 року – дію обмежувальних заходів проти Росії у відповідь на незаконне визнання, окупацію чи анексію РФ тимчасово непідконтрольних уряду територій України.

Відповідне рішення Ради ЕС від 20 лютого опубліковане в Офіційному журналі ЄС.

«На підставі перегляду рішення (CFSP) 2022/266 та з огляду на триваючі незаконні дії Російської Федерації проти України обмежувальні заходи мають бути продовжені до 24 лютого 2024 року», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і відданий повній реалізації політики невизнання російської анексії.

«ЄС не визнає та продовжує засуджувати анексію українських територій Російською Федерацією як порушення міжнародного права», – зазначається в повідомленні.

Рішення Ради ЕС набуде чинності 22 лютого і стосується санкцій, які було запроваджено 23 лютого 2022 року проти Росії у відповідь на незаконне визнання нею «незалежності» окупованих територій Донецької й Луганської областей як «ДНР» та «ЛНР».

6 жовтня 2022 року ці санкції було розширено у відповідь на незаконну анексію Росією окупованих районів Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України та введення російських збройних сил у ці райони.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.