Крім ЗРК SAMP/T у новому пакеті допомоги Італія надає Україні системи ППО Skyguard і Spada

Новини
Зенітно-ракетний комплекс Spada (Skyguard/Aspide) Фото: en.wikipedia.org

Окрім систем протиповітряної та протиракетної оборони SAMP/T-Mamba, які Україна отримає від Франції та Італії для захисту від повітряних та ракетних атак Росії, у новому пакеті військової допомоги Італія надає Україні додаткові системи ППО Skyguard і Spada.

Про це повідомила прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні 21 лютого під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським.

«Ми надали шостий пакет військової допомоги Україні, який переважно концентрується на протиповітряній обороні, щоб захистити цивільну інфраструктуру, тому що ведеться цинічна гра, щоб зменшити цивільний спротив, і на це треба відповідати. Ми багато працювали над цим разом із Францією, щоб швидко поєднати наші технології. ЗРК SAMP/T – це дуже важливо, але в новому пакеті допомоги є ще й інші системи ППО – Skyguard та Spada. На сьогоднішній день стратегічною метою є захист критичної інфраструктури», – сказала Мелоні.

Вона додала, що Італія також допоможе Україні у питанні розмінування.

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні вдень 21 лютого прибула до Києва потягом, який вночі вирушив із залізничного вокзалу польського Перемишля. Вона відвідала Бучу й Ірпінь на Київщині і провела переговори з Володимиром Зеленським.

Це перший візит Мелоні до України після того, як її уряд прийшов до влади в жовтні.

Система ППО Skyguard 3 Фото: Rheinmetall Air Defense AG

Наземний зенітно-ракетний комплекс Spada, також відомий під назвою Skyguard/Aspide розроблений спільною Італією та Швейцарією. Комплекс створено в рамках модифікації ракети Aspide для її використання на сухопутних платформах. Ракетний комплекс базується на американській корабельній зенітній ракеті RIM-7E Sea Sparrow. Зенітна ракета оснащена радіолокаційною головою самонаведення із напівактивним радаром. Радіус дії – 35 км. Висота ураження цілей – 8000 м. Швидкість польоту – 1324 м/с. Вага бойової частини – 30 кг.

Розроблена компанією Rheinmetall зенітно-артилерійська система Skyguard оснащена двома 35-мм автоматичними гарматами Oerlikon KDC швидкострільністю 550 пострілів щохвилини на ствол. Для управління вогнем використовується зовнішня система управління вогнем Oerlikon Skyguard 3 (включає радіолокаційний, електронно-оптичний та лазерний канали та розміщується на причепі), одна система керує двома вогневими установками. Основне призначення системи Skyguard — ефективна точкова оборона від багатьох видів повітряних загроз, у тому числі крилатих ракет та високошвидкісних ракет з малою радіолокаційною діаграмою спрямованості, а також літаків середньої та малої дальності, гелікоптерів та БПЛА.

Як повідомлялось, 4 лютого 2023 року Франція та Італія узгодили передачу Україні систем протиповітряної та протиракетної оборони SAMP/T-Mamba, які мають бути відправлені ЗСУ навесні 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.