Дванадцять країн ЄС будуть розслідувати, як Росія обходить санкції

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Дванадцять країн Євросоюзу, включно з Нідерландами, Німеччиною, Францією та країнами Балтії, запустили ініціативу щодо більш рішучої боротьби з обходом санкцій щодо Росії. Вони хочуть створити єдину аналітичну платформу для розслідування конкретних випадків обходу санкцій щодо РФ і підозрілих торгових потоків.

Про це повідомляє німецьке агентство dpa, передає DW.

«Обхідні тактики росіян і зусилля з постачання стають численнішими і витонченішими», – йдеться в документі для обговорень з іншими державами ЄС, уривки з якого наводить агентство.

Автори документа особливо наголошують на необхідності протидіяти цьому.

Країни-ініціатори пропонують, зокрема, запустити єдину аналітичну платформу, за допомогою якої можна розслідувати конкретні випадки і підозрілі торгові потоки. Серед інших пропозицій – розширення заборони доступу на європейський єдиний ринок компаніям із країн за межами ЄС. Така опція передбачена на той випадок, якщо експортовані в Росію товари або компоненти можуть бути використані в її війні проти України, зазначає dpa.

Ініціатором проєкту виступили Нідерланди. Приводом стала підозра, що деякі підсанкційні товари фактично досі потрапляють до РФ обхідними шляхами. Занепокоєння викликають насамперед компоненти для оборонної, енергетичної та космічної галузей.

«Ми не хочемо, щоб інші країни допомагали Росії обходити санкції й уникати їх», – заявила держсекретарка у справах Європи при МЗС Франції Лоуренс Бун на полях міністерської зустрічі ЄС. Її країна входить до числа тих, хто підтримав ініціативу, зазначає агентство.

До річниці вторгнення Росії в Україну ЄС планує запровадити 10-й пакет санкцій проти Москви. Як очікується, він, серед іншого, передбачатиме заборону на постачання високотехнологічних товарів, які можуть використовуватися в російському озброєнні. Це, зокрема, електроніка, лазери, радіообладнання, програмне забезпечення, авіаційна електроніка, тепловізори, важкі транспортні засоби, сталь і алюміній.

У рамках нового раунду санкцій ЄС також планує відключити ще чотири російських банки від системи SWIFT. Серед них – «Альфа-Банк», «Тінькофф» і «Росбанк». Крім того, Євросоюз планує заборонити роботу арабських служб російських пропагандистських медіа Russia Today і Sputnik на своїй території.

За оцінками президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, новий пакет санкції ЄС спричинить збитки для РФ на 11 млрд євро.

Як повідомлялось, 22 лютого 2023 року Євросоюз продовжив до 24 лютого 2024 року дію обмежувальних заходів проти Росії у відповідь на незаконне визнання, окупацію чи анексію РФ тимчасово непідконтрольних уряду територій України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.