Мешканку Мелітополя Яніну Акулову, яку окупанти обвинуватили у нібито підготовці теракту, утримують в СІЗО Лефортово

Новини
Мешканка Мелітополя Яніна Акулова, Фото: Facebook. Московське СІЗО Лефортово, Фото: РИА Новости

Мешканку тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області Яніну Акулову, яку ФСБ затримала у жовтні 2022 року разом зі ще двома мелітопольцями за сфальсифікованим обвинуваченням у нібито підготовці до здійснення терористичного акту, утримують в московському СІЗО «Лефортово».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

Про те, що мешканка тимчасово окупованого Мелітополя Запорізькій області, Яніна Акулова утримується в головному слідчому ізоляторі Москви «Лефортово» повідомляє  один з російських телеграм-каналів, що спеціалізується на кримінальній тематиці.

«В камеру головного СІЗО країни доправили жінку – громадянку України Яніну Акулову. Вона обвинувачується за ч.1 ст.30 и п.«а» ч.2 ст.205 (приготування до здійснення теракту організованою групою осіб)», – пише телеграм-канал.

Яніну Акулову росіські спецслужби викрали в Мелітополі 11 жовтня 2022 року.

Як повідомляв ЦЖР, Акулову разом з іще двома мешканцями Мелітополя ФСБ обвинуватила в нібито підготовці вибуху на Ризькому ринку в Мелітополі, а також в тому, що вони 18 вересня 2022 року нібито підірвали автомобіль, у якому перебували громадянин РФ Михайло Щетинін, так званий начальник адміністративно-господарського відділу окупаційного «міністерства майнових та земельних відносин» та громадянин РФ Сергій Горбунов, так званий «в.о. заступника директора служби державної реєстрації та кадастру» в окупованій частині Запорізької області.

23 листопада 2022 року Лефортовський районний суд Москви відправив українців під арешт строком на два місяці. 

Центр журналістських розслідувань збирає і публікує дані про те, як окупаційний режим фальсифікує справи і звинувачує жителів окупованих територій у тероризмі. Подробиці про це читайте у публікаціях:  «Як ФСБ сфабрикувала справу «бердянських партизанів»,  «Володимир Зуєв, Андрій Голубєв, Олександр Жуков, Ігор Горлов, Юрій Петров. Як ФСБ ліпить «терористів» зі звичайних людей».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.