Скандальний кримський бізнесмен Бейм захопив АЗС окупованого Запоріжжя

Новини
Сергей Бейм

Автозаправочні станції тимчасово окупованої Запорізької області росіяни спочатку “націоналізували”, а потім передали в управління кримській компанії, яка належить скандальному кримському бізнесмену Сергію Бейму. На ТОТ Запоріжжя вже працює близько 20 АЗС, віджатих Беймом.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

В репортажі про ціну палива на тимчасово зайнятій території Запоріжчини окупаційний чиновник Андрій Козенко, якого призначили зампрєдсєдатєля фейкового «Совєта міністров по економіке и фінансам ВГА Запорожской області», дає коментар на АЗС з вивіскою «ТЭС». 

козенко

За повідомленнями кримських ЗМІ, на ТОТ Запоріжжя вже працює 17 АЗС цієї мережі, ще чотири планується запустити найближчим часом.

Мешканці окупованої Запоріжчини легко визначають, що АЗС, на фоні якої чиновник звітує про покращення життя, розташована на проспекті Богдана Хмельницького в Мелітополі. І до окупації належала до мережі “АМІС”.

Після окупації одним із завдань нової “влади” стала “націоналізація” майна. Тобто фактично будь-яке майно, власники якого не пішли на співпрацю з окупантами, визнається “безхазяйним”, а потім передається в управління новим власникам. Спочатку віджимали державне майно, потім великі підприємства, тепер перейшли до малого бізнесу.

Так сталося і з АЗС.

Президентом ТОВ “Фирма ТЭС” згідно даним російських реєстрів, є кримський олігарх Сергій Бейм.

Він був фігурантом розслідування ЦЖР . За два роки до окупації Криму Бейм був звинувачений прокуратурою в несплаті НДС. Після окупації Криму вже розпоряджався вкраденим окупантами у України майном – державним «Чорноморнафтогазом» та мережею автозаправок групи Приват. 

В 2015 році після перевірки підприємства «Рахунковою палатою Криму» Сергія Бейма звільнили із посади керівника «Чорноморнафтогазу», судячи із заяви Сергія Аксенова, через крадіжки і продаж газового конденсату.

Також в 2016 році «ТЕС» отримала багатомільйонні контракти з Роснефтью та з іншими російськими компаніями на перевалку пального у закритому порту Керчі. 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.