Комітет Ради з питань правоохоронної діяльності відхилив законопроект, який мав посилити незалежність САП – Шабунін

Новини
Сергій Іонушас, фото: Слуга народу
Сергій Іонушас, фото: Слуга народу

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності під керінвицтвом Сергія Іонушаса відхилив законопроєкт №8402, який має посилити незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вивівши її зі складу Офісу Генпрокурора та реорганізувавши в окремий орган прокуратури зі статусом окремої юридичної особи.

Відповідно до чинних норм законодавства, генпрокурор може звільнити керівника САП за дисциплінарне порушення, а також має погоджувати усі подання прокурорів САП.

«Вирішити цю проблему Україна зобовʼязалася перед ЄС (макрофінансова допомога – 18 млрд євро), і попередньо – перед МВФ (в новому меморандумі – 15 млрд дол). Ці зобовʼязання виконати все одно доведеться: рано чи пізно. Але переговорний процес ні з МВФ, ні з ЄС президенту такі дії Іонушаса (голови правоохоронного комітету)/Татарова (заступника голови ОП) не полегшать – навпаки», – зазначив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, який і повідомив про рішення комітету.

Він додав, що особливу роль у блокуванні законопроекту відіграв депутата від заборонеої «ОПЗЖ» Григорій Мамка та член фракції «Слуга народу» Максим Бужанський, який відомий своєю проросійською позицією.

«В руках росіян корупція завжди була інструментом підриву України, так само як і упороті проросійські/продажні депутати», – зазначив Шабунін.