В Мелітополі російські окупанти «інвентаризують» житло та нежитлову нерухомість, місцевих залякують

Новини

Росіяни в окупованому Мелітополі взялися за «інвентаризацію» житлових і нежитлових приміщень. Вимагають, щоб власники надавали документи на майно особисто, інакше погрожують визнати приміщення «безхазяйними» і планують використовувати у своїх цілях.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

«Родичі виїхали з Мелітополя через окупацію, а нас попросили наглядати за квартирою. То зателефонували їхні сусіди і розповіли, що в будинку відбувався поквартирний обхід. Візитери в штатському вимагали надати документи на право власності на квартиру, при цьому перевіряли документи мешканців», – розповідає жителька окупованого міста.

Жінка спочатку припускала, що особлива увага до квартири родичів через її розташування: будинок стоїть на центральному проспекті Мелітополя. Проте, як виявилось, це не поодинокий випадок.

За інформацією міського голови Мелітополя Івана Федорова, такі обходи відбуваються в усіх районах міста. 

«Від цивільних, які проживають у квартирах, вимагають пред’явити оригінали документів на право власності на житло або нотаріально завірену довіреність. Копії не приймають якщо оригіналів немає, погрожують виселенням. Порожні квартири, власники яких виїхали з окупації, мітять рашистськими Z-тками», – повідомив Федоров.

А напередодні у відкритих джерелах з’явилося фото «уведомления», які вручають власникам нежитлового майна на окупованій частині Запорізької області.

уведомление Запорожская область

В цьому «документі» вказано, що власники мають в триденний строк з моменту отримання з’явитися в окупаційне «Министерство имущественных и земельных отношений» особисто (або прислати представника з нотаріально завіреною довіреністю) і принести оригінали і копії документів, що підтверджують право власності на будівлю чи приміщення.

Очевидно, що вимогу «з’явитися особисто» зможуть виконати далеко не всі власники  нерухомості. Адже значна частина мелітопольців виїхала з окупації. Отже їхнє майно визнають «безхазайним». Що зазвичай відбувається далі, ЦЖР вже повідомляв: нерухомість «націоналізують», тобто відіжмуть у законних власників і передадуть в управління новим господарям.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.