СБУ повідомила про підозру гауляйтеру Каланчака, російському водолазу Пєтру Мустіяновічу і його заступнику Олегу Водці

Новини
Гуаляйтер Каланчака Пьотр Мустіяновіч (зліва), його заступник Олег Водка (справа) та дві колаборантки з Вадимської школи Каланчацької громади, Фото з соцмережі

СБУ повідомила про підозру двом керманичам окупованого Каланчака Скадовського району Херсонської області: гауляйтеру Пєтру Мустіяновічу, який приїхав на південь України аж із півночі Росії, а також його заступнику, колаборанту Олегу Водці, який до війни працював першим заступником голови Каланчацької територіальної громади.

Про підозру Мустіяновічу повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури, а повідомлення про підозру щодо Водки опубліковане на сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У цих повідомленнях вказано, що громадянин РФ Пьотр Мустіяновіч прибув на територію Скадовського району в липні 2022 року і очолив окупаційну «адміністрацію» так званого «Каланчацького округу». За скоєний злочин йому загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомляв ЦЖР, 58-річний Пьотр Мустіяновіч є уродженцем Івано-Франківської області, деякий час проживав у Генічеському районі Херсонської області, але після закінчення ПТУ перебрався до Росії. До окупованої України він приїхав з ліквідованого в 2020 році депресивного міського поселення Печенга Мурманської області, де був головою місцевої ради депутатів. Також він служив інструктором-водолазом у російському Північному флоті.

В повідомленні про підозру 48-річному першому заступнику голови Каланчацької громади Олегу Водці вказано, що він у травні 2022 року добровільно, без фізичного примусу перейшов на бік ворога. Тоді ж він почав працювати «заступником голови» окупаційної Каланчацької «адміністрації» і допомагав російським військовим розселятися в будинках місцевих мешканців. Він вимагав у них документи на право власності, а в разі їх відсутності – виселяв людей і заселяв окупантів.

Як писав ЦЖР, Олег Водка працював головним інженером у Чаплинській філії ВАТ «Херсонгаз», викладачем Чаплинського професійного аграрного ліцею, головним інженером ТОВ «Торговий дім «Долинське», а в 2020 році був призначений першим заступником голови Каланчацької громади.

Йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років і конфіскація майна.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.