Глава ЦРУ Бернс підтвердив імовірність постачання Китаєм зброї для Росії

Новини
Директор ЦРУ Вільям Бернс Фото: Reuters

США «впевнені», що керівництво Китаю вивчає можливість надання Росії летальної допомоги для війни проти України, проте остаточне рішення ще не ухвалено. Адміністрація президента Джо Байдена намагається цього не допустити.

Про це заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс в інтерв’ю телеканалу CBS News, передає DW.

«Ми впевнені, що китайське керівництво розглядає можливість надання летальних озброєнь (Росії – ред.)», – сказав Бернс.

За його словами, поки влада КНР не ухвалила це рішення і адміністрація президента США Джо Байдена намагається застерегти її від такого кроку, ділячись розвідданими ЦРУ.

«Ми не бачимо, що остаточне рішення вже ухвалене, і не бачимо доказів фактичних поставок летальної зброї. Саме тому, я думаю, держсекретар Блінкен і президент вважають важливим чітко пояснити, якими будуть наслідки цього», – зазначив директор ЦРУ. Він додав, що з боку Пекіна постачання зброї Москві стало б «дуже ризиковою та немудрою ставкою».

На думку директора ЦРУ, лідер КНР Сі Цзіньпін особливо уважно стежить «за досвідом Володимира Путіна в Україні, за розвитком війни». «Думаю, що багато в чому він збентежений і протвережений від побаченого», – підсумував Бернс.

Минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у програмі CBS Face the Nation, що Китай «розглядає можливість надання летальної підтримки» Росії для війни проти України. Він додав, що ця летальна підтримка може містити «все, від боєприпасів до самої зброї».

Міністерство закордонних справ Китаю назвало твердження очільника американської дипломатії «помилковою інформацією», заявивши, що саме Сполучені Штати, а не Китай, «постійно відправляють зброю на поле бою». Пекін не прийме «жодних вказівок США щодо китайсько-російських відносин», підкреслив представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

24 лютого в інтерв’ю ABC News Джо Байден пообіцяв дії, якими США відреагують на можливе постачання Китаєм зброї для РФ. «Я охарактеризую, якими вони будуть. Ми відреагуємо», – сказав він. При цьому президент США зазначив , що «не чекає» від Китаю подібної «ініціативи».

Як повідомлялось, 24 лютого 2023 року, у річницю повномасштабного вторгнення РФ, Китай опублікував позицію щодо мирного врегулювання в Україні, яка налічує 12 пунктів. У документі підкреслюється, що «важливо підтримувати зустрічні кроки Москви та Києва на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації та повного припинення військових дій». Це те, проти чого виступає Україна, адже єдине, що може закінчити війну – виведення військ РФ з України. Будь-що інше лише відтерміновує наступне вторгнення.

Президент США Джо Байден вважає неприйнятним запропонований Китаєм «мирний план» щодо завершення війни РФ проти України. На думку глави Білого дому, реалізація цього плану піде лише на користь Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.