Призначена окупантами гауляйтерка Чорнянки на Херсонщині, колишня фельдшерка Катерина Тесля здає своїх односельців російським військовим

Новини
Катерина Тесля, колаборантка, фото з соцмереж. Стела на в’їзді у село Чорнянка, фото: gostinaya.net

Гауляйтеркою села Чорнянка Таврійської міської територіальної громади Каховського району, що на лівобережній частині Херсонщини стала колишня фельдшерка Катерина Тесля. Вона активно співпрацює з окупантами, здає їм своїх односельців і допомагає грабувати майно громади.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

За словами мешканців Чорнянки, Тесля Катерина Йосипівна, 4 травня 1971 року народження, з самого початку окупації перейшла на бік ворога.

«Її ніколи в селі не любили, тому її своєю помічницею взяв один із депутатів Таврійської міської ради з сусіднього Кам’янського старостату. Депутати з Чорнянки брати її до себе не хотіли. Катерина Тесля була членкинею виконавчого комітету Чорнянської сільради останнього, сьомого скликання. Колись вона працювала фельдшеркою в сільській амбулаторії, а останнім часом була на пенсії», – розповіли про неї джерела ЦЖР.

Допомагати росіянам формувати окупаційну владу в Чорнянці Катерина Тесля почала ще в червні 2022 року після того як весь апарат старостату відмовився працювати на ворога. Згодом вона почала роздавати так звану російську «матеріальну допомогу», «гуманітарку» і «пенсії».

Також Катерина Тесля допомогла російським окупантам грабувати майно громади, а останнім часом займається заселенням військових до покинутих будівель, власники яких виїхали з окупації.

Як повідомляв ЦЖР, староста Дивненського старостинського округу Новотроїцької територіальної громади Генічеського району Ларін Юрій Васильович перейшов на бік окупантів і разом із ними тероризує місцевих жителів. Він вимагає від людей оформлювати російські паспорти, віддавати загарбникам своє майно і погрожує видворенням вчителям, які відмовляються переходити на російські «навчальні програми».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.