Рада з прав людини ООН на щорічній сесії обговорить розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

Новини
войска РФ

У Женеві в понеділок, 27 лютого, стартує щорічна сесія Ради з прав людини ООН, головною темою якої стане розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні.

Через кілька днів після того, як Генеральна асамблея ООН у Нью-Йорку переважною більшістю голосів проголосувала за вимогу до Росії негайно вивести війська з України, очікується, що тема війни домінуватиме під час відкриття головної щорічної сесії вищого правозахисного органу ООН у Женеві.

Однією з ключових резолюцій буде продовження розслідування на високому рівні злочинів РФ, скоєних в Україні після повномасштабного вторгнення.

Так звана Слідча комісія, яка вже визначила, що Росія вчиняє масові воєнні злочини в Україні, має представити Раді всеосяжний звіт наприкінці березня.

Як зазначається, сесія триватиме рекордні шість тижнів. На відкритті виступить генсек ООН Антоніу Гутерріш, а загалом очікуються виступи приблизно 150 глав держав та урядів, зокрема представників США, Китаю, України та Ірану.

  • Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію «Принципи Статуту Організації Об’єднаних Націй, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні», проєкт якої внесено 57 країнами, включно з Україною.
  • Документ наголошує на необхідності забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належних, справедливих і незалежних розслідувань і судового переслідування на національному чи міжнародному рівні.