ФСБ РФ заявила, що затримала в Севастополі нібито «агентів спецслужб України» за підозрою у «наведенні на військові об’єкти»

Новини
севастополь

Федеральна служба безпеки (ФСБ) РФ заявила, що затримала в окупованому Севастополі нібито «агентів спецслужб України» за підозрою у «наведенні на військові об’єкти».

Про це повідомляє російське державне інформагентство ТАСС із посиланням на Центр громадських зв’язків (ЦГЗ) ФСБ.

За версією російських силовиків, двоє жителів Севастополя 1995 та 1979 років народження, громадян РФ, нібито були «навідниками, які вступили у зв’язок з іноземними спецслужбами».

ФСБ повідомляє: «Встановили ініціативно зв’язок з українськими спецслужбами з метою передачі інформації за грошову винагороду про розташування об’єктів Міноборони Російської Федерації, витік за кордон яких міг завдати шкоди обороноздатності країни».

Російські силовики запевняють, що чоловік 1979 року народження нібито «виконував розвідувальні завдання СБУ щодо збору даних про місцезнаходження військових об’єктів і передавав за допомогою електронної пошти цю інформацію з дотриманням заходів конспірації».

Другий підозрюваний «особисті наміри щодо конфіденційної співпраці зі Службою зовнішньої розвідки України» нібито «підтвердив у розмові по телефону, проте передати відомості не встиг через незалежні від нього обставини».

У ФСБ додали, що слідчим відділом порушено кримінальні справи за ст. 275.1 «Співпраця на конфіденційній основі з іноземною державою» та ст. 275 «Державна зрада» Кримінального Кодексу Росії.

Санкція першої статті передбачає до 8 років позбавлення волі, другої статті – до 20 років. Запобіжний захід підозрюваним обрали у вигляді взяття під варту на два місяці.

У небі над окупованим Севастополем 16 січня фіксували гучні вибухи. Окупанти заявили про успішну роботу російської ППО.

Центр журналістських розслідувань публікує серію матеріалів Тут може бути «бавовна» про російські об’єкти в окупованому Криму, які є потенційними легальними військовими цілями для ЗСУ. Вони адресовані цивільному населенню – громадянам України у Автономній Республіці Крим і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

Читайте три частини розслідувань про військові об’єкти окупантів у Севастополі: «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Північна сторона», «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Гори та море» та «Тут може бути «бавовна». Севастополь: бухти і місто».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.