На Запоріжжі донька розшукує батьків, які зникли після влаштованої росіянами «депортації»

Новини
Місце перебування Олександра і Тетяни Нечет наразі невідоме. Фото: Instagram Юлія Чеша
Місце перебування Олександра і Тетяни Нечет наразі невідоме. Фото: Instagram Юлія Чеша

На тимчасово окупованій Запоріжчині російські окупанти тримали Тетяну і Олександра Нечет в полоні майже три місяці, після чого під відеозапис нібито «депортували» на територію, підконтрольну Україні. Проте до українського блокпоста чоловік і жінка не дійшли. 

Про зникнення батьків Центру журналістських розслідувань повідомила донька Юлія.

Тетяна Олександрівна та Олександр Анатолійович Нечети мешкають на окупованій території Василівського району в с. Скельки. В полон російські загарбники забрали Нечетів 29 жовтня 2022 року.

За словами доньки, в ніч з 29 на 30 жовтня в будинок до батьків прийшли озброєні люди. Робили обшук на обійсті, а потім забрали господарів.

«Тато – тракторист, мама – домогосподарка, не можу навіть уявити, що в них шукали. Батьків забрали і повезли у Дніпрорудне у відділення «поліції». Там нібито і тримали аж до 14 січня 2023 року. В цей день з’явилося відео, де тата з мамою нібито «видворяють» на підконтрольну Україні територію», – розповідає ЦЖР донька зниклих.

На відео людина з обличчям, закритим балаклавою, зачитує причини примусового «видворєнія» за межі окупованої частини Запорожской області: «за діяльність, направлену на дискредитацію влади РФ та «военно-гражданской администрации» Запорізької області, та перешкоджання роботі органів соціального забезпечення”.

У Олександра Нечета при цьому зв’язані руки, а Тетяні Олександрівні окупант командує: «Побєжала». На відео чітко видно, що жінка, пробігши кілька кроків, повертає назад. 

Донька зниклих припускає, що «видворення» – це інсценування, після якого маму і тата повернули на окуповану територію і утримують в місцях несвободи.

Наразі їхнє місце перебування та доля невідомі. Юлія повідомила про зникнення батьків відповідні державні структури, але звертається з проханням повідомляти їй будь-яку інформацію про зниклих через сторінку в соцмережі.

Місце перебування Олександра і Тетяни Нечет наразі невідоме. Фото: Instagram Юлія Чеша

Місцезнаходження Олександра і Тетяни Нечет наразі невідоме. Фото: Instagram Юлія Чеша

ЦЖР повідомляв, що за рік окупації на Мелітопольщині зафіксовано 236 випадків насильницьких зникнень людей. При цьому реальна цифра можуть бути в чотири рази вищою.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.