За рік окупації на Мелітопольщині зафіксовано 236 випадків насильницьких зникнень людей

Новини
Російський військовий на площі Перемоги в окупованому Мелітополі Фото: РИА Новости

Мешканці Мелітопольщини повідомили органи місцевого самоврядування регіону про 236 випадків викрадення людей на території тимчасово окупованих  Мелітополя і Мелітопольського району. Проте реальна цифра може бути в чотири рази більшою.

За даними Служби з пошуку та звільнення викрадених жителів Мелітополя і Мелітопольського району «Викрадені мелітопольці», що була створена органами місцевого самоврядування регіону, з початку повномасштабного вторгнення було задокументовано і верифіковано 236 фактів насильницьких зникнень цивільних осіб, передає Центр журналістських розслідувань.

З російського полону було звільнено 167 цивільних мешканців Мелітопольщини.

Проте ці дані не можна вважати остаточними. Адже багато хто з мешканців окупованих Росією територій з різних причин не повідомляє про зникнення рідних та близьких. 

За інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова,  кількість викрадених може бути щонайменше в чотири рази більшою.

«За майже рік окупації взяли в полон близько тисячі цивільних мелітопольців. Деякі жителі сидять «на підвалі» вже від 6 до 11 місяців. Частину з них примусово відправили на риття окопів. Деяких засудили до довічного ув’язнення», – повідомив Федоров.

ЦЖР постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.