У Криму завершено попереднє слідство щодо фігурантів першої Джанкойської групи «справи кримських мусульман»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму завершено попереднє слідство щодо фігурантів першої Джанкойської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман»: активіста Енвера Кроша, громадянського журналіста Вілена Темер’янова, Ріната Алієва, Мурата Мустафаєва, Сеітяги Аббозова та Едема Бекірова, арештованих у Джанкої у серпні 2022 року. ФСБ вже передала матеріали до прокуратури, а потім справу направлять до Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону.

Кримські татари готують до примусового етапу з Криму до Ростова-на-Дону, повідомив адвокат Еміль Курбедінов громадському об’єднанню «Кримська солідарність».

Захист вважає, що російські спецслужби навмисне «прив’язали» справу кримських мусульман із Джанкоя, в основі обвинувачення якої проходить аудіозапис розмови у мечеті за 2015 рік, до подій в Україні.

«Було озвучено політиками, у засобах масової інформації та самими спецслужбами, що нібито було ліквідовано «терористичний осередок», яким керували з України. Це такий вже наратив, продиктований цим часом, пов’язаний із тими подіями, які відбуваються після лютого 2022 року», – сказав Курбедінов.

За його словами, що під час судового слідства ні адвокатам, ні підзахисним не було надано можливості ознайомлюватися з матеріалами, які суд надсилав на експертизу.

Курбедінов упевнений, що аудіозапис було вилучено з архівів ФСБ через 8 років. «Усі ці роки ці люди не переслідувалися і ніякої небезпеки для суспільства не несли», – вказав захисник.

Він зазначив, що в ході судового слідства не було встановлено жодних планів щодо вчинення терористичного акту чи інших насильницьких дій.

Нагадаємо:

  • Вранці 11 серпня в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в Джанкої та Джанкойському районі в будинках кримських татар Сеітягі Аббозова, Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва, після яких їх затримали та доставили до «управління ФСБ по Криму та Севастополю», а потім відправили до сімферопольського ІТТ. ФСБ стверджує, що нібито Енвер Крош, «не пізніше 2015 року керував осередком «Хізб ут-Тахрір», визнаним терористичною на території рф, а інші затримані були її учасниками, відвідували конспіративні зустрічі, «здійснювали антиросійську діяльність», схиляли мешканців до участі в організації.
  • 12 серпня 2022 року «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва. Затриманого в Джанкої Сеітяги Аббозова «суд» відправив під домашній арешт.