СБУ передала до суду справу фігуранта розслідувань ЦЖР гауляйтера Запорізької області Балицького

Новини
Євген Балицький, гауляйтер окупованої частини Запорізької області Фото: РИА Новости

СБУ передала до суду обвинувальний акт щодо окупаційного «главы военно-гражданской администрации Запорожской области» екснардепа Євгена Балицького, який обвинувачується в посяганні на територіальну цілісність України. Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом, заручився підтримкою РФ для силового захоплення влади на Запоріжжі, підписав документи про фейкове приєднання Запорізької області до Росії.

Про завершення досудового розслідування повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації, пише Центр журналістських розслідувань.

Правоохоронці довели, що Балицький з власної ініціативи почав співпрацювати з ворогом, заручився підтримкою окупантів для силового захоплення влади на Запоріжжі. 

Саме він видавав незаконні «укази», які регламентували проведення фейкового «референдуму» на тимчасово окупованій території Запорізької області та підписував у Кремлі незаконний договір про «приєднання» тимчасово окупованих територій Запорізької області до Росії.

В травні 2022 року СБУ повідомила Балицькому про підозру в колабораційній діяльності.

Досудове розслідування проводилося у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.28 ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч.2 ст.110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.  

Санкції статей передбачають до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна чи без такої.

Євген Балицький був фігурантом розслідування ЦЖР: ще з 2017 року нардеп часто їздив до окупованого Криму, де має апартаменти у в готельному комплексі «Аквамарин», що належить біглому ексміністру оборони України Олександру Лебедєву. Його син Олександр Балицький отримав російське громадянство і вів бізнес у Севастополі. В інтерв’ю телеканалу «112 Україна» Балицький стверджував, що ФСБ під час його візитів до Криму ним не цікавиться.

Балицький закінчив Тамбовське вище військове авіаційне інженерне училище за спеціальністю «льотчик-інженер 3 класу», служив у різних авіаційних гарнізонах, у 1995 році звільнений у запас, має звання капітана.

Був головою правління та директором заводу «Автогідроагрегат», виконуючим обов’язки директора департаменту в Міністерстві економіки і з питань євроінтеграції України, керівником Мелітопольського пивоварного заводу та ПП «ОлЖеКа».

Балицький був народним депутатом 6, 7 та 8 скликань від Партії регіонів. Влітку 2014 року вийшов з фракції ПР у парламенті, у квітні 2015 року став керівником територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок» у Мелітопольському районі. У 2020 році був обраний депутатом Запорізької обласної ради від «Опозиційного блоку», очолював партійну фракцію.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.