До коаліції зі створення спецтрибуналу для РФ долучилися вже 29 держав

Новини
спецтрибунал рф

Коаліція, яка працює над майбутнім спеціальним трибуналом щодо РФ за злочин агресії проти України, вже налічує 29 держав.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за результатами зустрічі з колегами з Нідерландів та Естонії у Львові.

«26 січня відбулося перше засідання цієї коаліції зі створення спецтрибуналу, в ньому взяла участь 21 держава. Нині їх 29. Серед цих держав одна з Латинської Америки, тобто прогрес є очевидним. Нашу зустріч ми присвятили насамперед питанню створення спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України. Цей процес розпочався ще минулого року, ми поступово рухаємося до створення такого трибуналу, й роль Нідерландів та Естонії в цьому процесі дуже важлива», – сказав глава МЗС.

Він повідомив, що домовлено про проведення другого засідання зі створення спецтрибуналу 21-22 березня в Страсбурзі.

Кабінет міністрів схвалив проект постанови про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.

Цикл інтерв’ю з представниками органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані із тимчасово окупованим РФ українськими територіями, підготовлений в рамках проекту IPC за підтримки Ради Європи.