Зеленський: Якщо Росія візьме Бахмут, вона матиме відкриту дорогу до ключових міст

Новини
Зеленский Бахмут

Російські війська матимуть «відкриту дорогу» для захоплення ключових міст на сході України, якщо їм вдасться окупувати Бахмут.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN, пояснюючи рішення військово-політичного керівництва продовжувати оборонну операцію.

«Це тактика для нас. Ми розуміємо, що після Бахмута вони могли б піти далі. Вони могли б піти до Краматорська, вони могли б піти до Слов’янська, це була б відкрита дорога для росіян після Бахмута до інших міст України на Донецькому напрямку. Ось чому там стоять наші хлопці», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що мотивація України утримувати місто дуже відрізняється від цілей Росії. РФ, за його словами, Бахмут потрібен для «хоч якоїсь перемоги», нехай навіть маленької і нехай навіть ціною руйнування міста і вбивства всіх мирних жителів, які там перебувають.

Зеленський вважає, що якщо Росія зможе поставити свій «прапорець» над Бахмутом, це допоможе мобілізувати суспільство РФ, щоб створити ідею про те, що у них нібито «потужна армія».

Водночас він наголосив, що для України важливо не допустити оточення угруповання Сил оборони у Бахмуті.

Західна розвідка оцінює втрати Росії в боях за місто Бахмут Донецької області в останні місяці в 20-30 тисяч найманців приватної військової компанії «Вагнер», причому загиблих серед них може бути приблизно третина.

З початку вторгнення в Україну у лютому минулого року понад 200 000 російських солдатів і понад 1800 офіцерів були вбиті або поранені, заявив командувач Об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.