Суд в Одесі засудив до п’яти років позбавлення волі гауляйтера Новорайська Херсонської області Сергія Андрющенка

Новини
Сергій Андрющенко
Сергій Андрющенко, колаборант, гауляйтер села Новорайськ

Приморський районний суд м. Одеси 7 березня виніс вирок гауляйтеру села Новорайськ Бериславського району Херсонської області Сергію Андрющенку. За добровільну співпрацю з ворогом і розселення російських військових у вимушено покинутих місцевими жителями будинках йому дали п’ять років позбавлення волі. Такий пом’якшений вирок пов’язаний з тим, що обвинувачений пішов на співпрацю зі слідством.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Інформацію про засудження гауляйтера Новорайська підтвердила Херсонська обласна прокуратура. За її повідомленням, суд постановив позбавити Сергія Андрющенка також права обіймати посади в органах державної влади і займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років. «Пом’якшений» основний вирок у вигляді п’яти років позбавлення волі пов’язують зі співпрацею гауляйтера зі слідством. Адже за Кримінальним кодексом йому загрожувало до десяти років в’язниці і конфіскація майна. Поки що вирок суду не набрав законної сили.

Слідством і судом доведено, що чоловік під час тимчасової окупації села обійняв посаду так званого «глави Новорайского сельского совета ВГА Бериславского района Херсонской области» та співпрацював з ворогом. Як «очільник» села він облаштувався у захопленій адміністративній будівлі сільської ради та здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.

Погрозами Сергій Андрющенко намагався схилити місцеве населення до співпраці з ворогом. Він займався переходом суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації та оподаткування. Також схиляв їх до ведення розрахунків в російських рублях. Крім того, Андрющенко сприяв розселенню військовослужбовців збройних формувань РФ у вимушено покинуті місцевими будинки та квартири.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтер Новорайська Сергій Андрющенко раніше працював в управлінні агропромислового розвитку Бериславської райдержадміністрації, а останнім часом – у великому місцевому аграрному підприємстві «ЮТС-Агропродукт».

«Андрющенко не планував виїжджати з громади напередодні звільнення Бериславського району і всієї правобережної Херсонщини від російських окупантів. Він називав себе «волонтером», який «допомагав» громаді «налагоджувати» життя в окупації. Але за цим стояло лише бажання заробити «легкі» російські рублі. Сподіваємося, що правоохоронці не забудуть про інших зрадників, які очолювали окупаційні «адміністрації» в наших селах, проводили псевдореферендум і радо вітали «русский мір»», – сказали Центру журналістських розслідувань мешканці Новорайська.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter