На окуповану Запоріжчину завезли нову партію мобілізованих росіян

Новини
Молочний лиман поблизу селища Кирилівка, Запорізька область Фото: uk.wikipedia.org

На тимчасово загарбаній Мелітопольщині на узбережжі Молочного лиману окупанти влаштували полігони для тренування мобілізованих росіян. Місцеві мешканці чують постріли з різних видів зброї і вже за інтенсивностю стрільби навчилися розрізняти, коли на полігони завозять нову партію «мобіків».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

Узбережжя Молочного лиману на окупованій Запоріжчині з літа 2022 року з природно-заповідної та рекреаційної зони перетворилося на полігон для тренувань російських мобілізованих, яких потім відправляють безпосередньо у зону бойових зіткнень.

9 березня так званий «член совета» окупаційної «адміністрації» Володимир Рогов повідомив про нове завезення мобілізованих росіян, які будуть проходити бойове злагодження на Мелітопольщині.

Розселяють російських військових зазвичай на території дитячих таборів, що розташовані в Алтагирському заказнику прямо на узбережжі Молочного лиману та на деяких базах відпочинку в Кирилівці. Також військові заселяються і приватні будинки найближчих населених пунктів – Радивонівки та Богатиря.

Окупантів навчають користуватися різними видами зброї, в тому числі артилерійським озброєнням. 

За повідомленнями мешканців навколишніх сел, виявити, коли на полігони завезли нову партію мобілізованих, досить просто – збільшується інтенсивність стрільби, артилерія звучить і вночі.

«Власне, ми вже звикли до постійної стрілянини і вибухів. Звертаємо на це увагу тільки іноді, якщо вибухи стають голоснішими ніж зазвичай. Так було в лютому цього року – від їхніх навчань земля двигтіла навіть в селах, що за 20 кілометрів від узбережжя, а вибухи чули і в Мелітополі», – розповідають мешканці Мелітопольщини.

При цьому окупанти через свої медіа пропонують цивільним не хвилюватися, мовляв, вся стрілянина в рамках підготовки.

Напередодні інформацію про те, що на Молочний лиман завезли нову партію мобілізованих оприлюднював і міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Молочний лиман має статус гідрологічного заказника державного значення, є частиною водно-болотних угідь міжнародного значення відповідно Рамсарської конвенції. Молочний лиман розташований на півдні Запорізької області у 8 км від Мелітополя. Це — лиман річки Молочної. Він з’єднаний з Азовським морем штучною протокою. Відділений від моря піщано-черепашковим пересипом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter