Євген Хлобистов: Україна має підготуватися до того, що питання звільнення Криму може постати вже цього року

Новини
Євген Хлобистов, професор Києво-Могилянської академії, координатор Експертної мережі Кримської платформи Фото: investigator.org.ua

Українське суспільство має усвідомити, що питання деокупації Криму може постати вже цього року. В держави обмаль часу на створення програми дій і формування бачення урядування на деокупованій території півострова.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив Євген Хлобистов, доктор економіки, професор Києво-Могилянської академії та координатор Експертної мережі Кримської платформи.

За його словами, перші кроки України залежатимуть від того, у який саме спосіб півострів буде звільнено і чи будуть на його території активні бойові дії. Тим не менш, вважає експерт, вже зараз держава має думати над вирішенням проблем політичного, урядового і безпекового характеру, готувати відповідні нормативно-правові зміни до законодавства.

«Про це треба не тільки говорити, а вже виходити на конкретні проєкти урядових рішень, політик, планів і програм», — сказав Хлобистов.

Він звернув увагу, що після деокупації мілітаризована економіка Криму не буде підлаштована під ринкові потреби України, адже всі більш-менш ефективні кримські виробництва пов’язані з вирішенням мілітарних задач держави-окупанта. «Спочатку треба буде зробити моніторинг того, що є. Потім — розбиратися, які з кримських підприємств можуть бути адаптовані до українських ринкових потреб, а які потребуватимуть кардинальної трансформації. Звісно, підприємства, які працювали виключно на мілітарні потреби Росії, з ними доведеться вирішувати більш серйозно», — вважає експерт.

Він вважає, що ще одна проблема, яка постане після звільнення Криму, – сфера будівництва. Інтенсивне будівництво наразі майже повністю зупинено, але окупанти встигли побудували багатоповерхівки з порушенням навіть чинного російського законодавства. Експлуатація таких будівель може бути небезпечною. «Таких проблем величезна кількість. І навіть усвідомлення цього масштабу вже є предметом активної експертної дискусії. Економіка Криму точно не буде підлаштована під наші очікування», — заявив Євген Хлобистов.

Водночас, вказав він, попри тривалу окупацію і суттєву економічну інтеграцію з РФ Крим так і не став «класичною» російською територією: «Крим все ще залишається певною мірою островом — емоційно, політично, соціально, економічно, ментально. Нам потрібно буде повертати Крим в українську ментальність, показувати, що є перспектива саме в українському майбутньому».

Повну текстову версію бесіди Євгена Хлобистова з Валентиною Самар читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter