Гауляйтеру села Шевченко на Херсонщині Валерію Марценюку СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Валерій Марценюк, колаборант, Фото: скриншот відео

СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності гауляйтеру села Шевченко Скадовської міської територіальної громади Херсонської області Валерію Марценюку. Йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, підозрюваний у серпні 2022 року погодився співпрацювати з окупаційною «адміністрацією» РФ та добровільно обійняв посаду так званого «голови сільської ради села Шевченко Скадовського району Херсонської області».

На псевдопосаді чоловік організував роботу незаконно створеного органу влади, здійснював набір співробітників. Брав участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території. Також в інтерв’ю проросійським ЗМІ він публічно схвалював дії окупаційної влади та російської армії.

За це підозрюваному загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

За даними ЦЖР, мова йде про Марценюка Валерія Павловича, 17 липня 1963 року народження. Співпрацює з окупантами також його донька – Мащенко (дівоче – Марценюк) Ніна Валеріївна, 6 лютого 1997 року народження. Вона працює гауляйтеркою села Благодатне Скадовського району.

Як повідомляв ЦЖР, новим гауляйтером курортної Лазурненської селищної територіальної громади Скадовського району Херсонської області російські окупанти призначили директора місцевого комунального підприємства «Лазурне» Олександра Дудку.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter