США запровадили санкції проти китайських компаній, які поставляли Ірану комплектуючі для «Шахедів»

Новини
Дроны-камикадзе Shahed-136. Иран.Дрони-камікадзе Shahed-136. Іран. Фото: irna.ir

США запровадили санкції проти китайських компаній за допомогу Ірану у виробництві військових безпілотників Shahed, якими Росія завдає ударів по Україні.

 Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

 Санкції запроваджені проти п’ятьох юридичних і однієї фізичної особи. Вони поставляли комплектуючі для іранської авіабудівної промислової компанії, яка займається виробництвом дронів-камікадзе Shahed-136.

Так, до санкційного списку внесено компанії: Hangzhou Fuyang Koto Machinery Co., Ltd ( Koto Machinery ), Raven International Trade Limited ( Raven ), Guilin Alpha Rubber & Plastics Technology Co., Ltd ( Guilin Alpha ), S&C Trade PTY Co., Ltd ( S&C Trade ) і Shenzhen Caspro Technology Co., Ltd ( Caspro ).

Зокрема Koto Machinery використовувала свою бізнес-інфраструктуру для сприяння продажу та відвантаженню аерокосмічних компонентів, у тому числі легких авіаційних двигунів для іранських БПЛА серії Shahed. Щоб приховати свою діяльність та сприяти транзакціям на мільйони доларів для аерокосмічних компонентів, використовувала підставну компанію Raven.

Китайська компанія  Guilin Alpha сприяла продажу та відвантаженню тисяч аерокосмічних компонентів на суму понад мільйон доларів для HESA в Ірані.  

Китайська компанія SS&C Trade, її китайський співробітник Юн Ся Юань і китайська компанія Caspro сприяли продажу та відвантаженню тисяч аерокосмічних компонентів вартістю сотні тисяч доларів для застосування на літаках, гвинтокрилах і БПЛА в Ірані.

Всі активи підсанкційних осіб на території США будуть заморожені. Американським резидентам заборонено здійснювати будь-які транзакції з ними та їх дочірніми структурами. Також будь-яка фінансова установа не з США може потрапити під санкції, якщо надасть свої послуги компаніям з санкційного списку.

Нагадаємо, торік восени Росія почала використовує закуплені в Ірані дрони-камікадзе Shahed-136 і схожі моделі для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України.

  • Міністерство фінансів й Державний департамент США оголосили про введення санкцій проти десятків фінансових установ РФ, а також осіб, пов’язаних з урядом РФ.
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter