Окупанти на Донбасі ув’язнили на 13 років захопленого у полон правозахисника Максима Буткевича

Новини
Максим Буткевич Фото: hromadske.radio

Так звані «Верховні суди» у самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» засудили взятих у полон військовослужбовця ЗСУ, правозахисника Максима Буткевича до 13 років, а бійців окремого загону спеціального призначення Нацгвардії України «Азов» Віктора Похозея та Владислава Шеля до 8,5 і 18,5 років позбавлення волі у колонії строго режиму за обвинуваченням у нібито скоєнні воєнних злочинів.

Про це повідомляє Слідчий комітет РФ.

Окупанти обвинуватили українців у нібито «жорстокому поводженні з цивільним населенням і застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів».

Крім того, Буткевича окупанти обвинуватили у нібито «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному пошкодженні чужого майна». Вони стверджують, що Буткевич, який з 20 березня 2022 року проходив військову службу у батальйоні «Берлінго» ЗСУ на посаді командира взводу, 4 червня 2022 року в Сєвєродонецьку нібито «здійснив постріл із протитанкового гранатомета по під’їзду житлового будинку, внаслідок чого «двоє цивільних осіб отримали тілесні ушкодження, також було знищено майно».

Слідчий комітет РФ стверджує, що Буткевич та Похозей нібито визнали провину.

Як повідомлялось, з початком повномасштабної війни правозахисник, журналіст і співзасновник та член ГО «Громадське радіо» Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і пішов служити в ЗСУ. Влітку 2022 року він потрапив в полон до росіян.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter